Yaşanabilir sokak kavramı ve tasarım ilkeleri: Sancaktepe Mersin sokak için bir tasarım önerisi
Livable street concept and design principles: A design proposal for Mersin street in Sancaktepe
- Tez No: 979910
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL CENK HAMAMCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel mekan, Kentsel tasarım, Kentsel yaşam, Şehir mimarisi, Şehir plancıları, Urban space, Urban design, Urban life, Urban planners
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Mekan Organizasyonu ve Tasarım Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, sokakların tarihsel süreç içerisindeki dönüşümü ile günümüz kentlerinde karşılaşılan yapısal ve işlevsel sorunlar kapsamlı biçimde ele alınmış; söz konusu sorunlara karşı, yaşanabilir sokak tasarımı yaklaşımı ve bileşenleri ortaya koyulmuştur. Çalışma, sokakların bireylerin gündelik yaşam kalitesi üzerindeki belirleyici rolünü vurgularken; erişilebilirlik, güvenlik, estetik değerler, çevresel duyarlılık, sosyal eşitlik, katılımcı süreçler ve teknolojik yenilikler gibi çok boyutlu parametreler üzerinden yeniden düşünülmesi gerektiğine işaret etmektedir. Bu kapsamda, farklı coğrafi bağlamlarda uygulanmış örnekler üzerinden karşılaştırmalı değerlendirmeler yapılmış ve yaşanabilirliğe yönelik tasarım ilkeleri sistematik bir biçimde ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Tez çalışması kapsamında İstanbul'un Sancaktepe İlçesi'nde yer alan Mersin Sokak, örnek inceleme alanı olarak seçilmiş ve bu sokakta yaşanabilirlik ilkeleri doğrultusunda yenilikçi tasarım önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçları, sokakların sürdürülebilir ve insan odaklı çözümlerle, çağın getirdiği yenilikler doğrultusunda yeniden tasarlanmasının, kent yaşamının kalitesini artırmada ve modern şehirlerin kimliğini güçlendirmede kritik bir rol oynadığını göstermektedir. Aynı zamanda sokağın yaya tarafından kullanılmasına yönelik önerilen sokak tasarım kriterleri, yaşanabilir sokak tasarım ilkeleri doğrultusunda değerlendirilmiş ve bu ilkelerle uyumlu biçimde sokağın kamusal alan işlevini güçlendirmesi hedeflenmiştir. Teknolojik gelişmelerle entegre edilen, çevresel değerleri önceleyen ve mekânsal estetik açısından zenginleştirilen kamusal alanların, toplumsal etkileşimi güçlendirdiği ve daha kapsayıcı sokakların oluşumuna katkı sunduğu ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses both the historical transformation of streets and the structural and functional challenges faced in contemporary cities, while proposing the approach and components of livable street design as a response to these issues. It emphasizes the decisive influence of streets on the quality of daily life and highlights the necessity of rethinking them through multidimensional parameters such as accessibility, safety, aesthetic value, environmental sensitivity, social equity, participatory processes, and technological innovation. Within this framework, comparative evaluations of case studies from different geographical contexts have been carried out, and design principles aimed at enhancing livability have been systematically articulated. As part of this research, Mersin Street in Istanbul's Sancaktepe District has been chosen as a case study, where innovative design proposals have been developed in line with the principles of livable streets. The findings reveal that redesigning streets through sustainable and human-centered solutions, while integrating contemporary innovations, plays a critical role in enhancing urban quality of life and reinforcing the identity of modern cities. Moreover, the proposed design criteria, aimed at improving the human use of streets, have been evaluated in accordance with livable street design principles, with the objective of strengthening their role as public spaces. It has been demonstrated that public spaces enriched through technological integration, prioritization of environmental values, and spatial aesthetics contribute to stronger social interaction and the development of more inclusive streets.