Erken çocuklukta soyut kavram öğretimi
The teaching of abstract concepts in early childhood education
  1. Tez No: 979914
  2. Yazar: RABİA KURUNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Öğretimi, Soyut Kavramlar, Erken Çocukluk Dönemi, Pedagojik Yaklaşımlar, Öğretim Stratejileri, Kavramsal Gelişim, Din Eğitimi, Erken çocuk eğitimi, Kavram gelişimi, Concept Teaching, Abstract Concepts, Early Childhood, Pedagogical Approaches, İnstructional Strategies, Conceptual Development, Religious Education, Early child education, Concept development, Teaching strategies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Erken Çocuklukta Ahlak ve Değer Eğitimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu araştırma, erken çocukluk döneminde soyut kavramların nasıl öğretildiğini incelemeyi; bu süreci etkileyen faktörleri, kullanılan pedagojik yaklaşımları ve bu yaklaşımların çocuğun kavramsal gelişimine katkılarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Erken çocukluk dönemi, bireyin bilişsel, dilsel ve sosyal gelişimi açısından kritik bir evredir. Bu dönemde kazandırılan kavramlar, çocukların dünyayı anlamlandırmalarına ve ileri düzey öğrenmelere temel oluşturmalarına olanak tanır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen kullanılarak yürütülmüştür. Bu kapsamda, konuyla ilgili akademik literatür, tezler, makaleler ve öğretim programı dokümanları sistematik biçimde incelenmiş; uygulayıcılarla yapılan görüşmelerle veriler derinleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, soyut kavram öğretiminde aktif katılım, somut yaşantılar ve oyun temelli uygulamaların öne çıktığı; materyal seçimi, öğretmen niteliği ve çocuğun gelişimsel özelliklerinin süreci doğrudan etkilediği belirlenmiştir. Bu bağlamda araştırma, erken çocukluk döneminde soyut kavramların öğretimine ilişkin süreci derinlemesine incelemeyi amaçlamakta; nitel araştırma desenine dayalı olarak yürütülen görüşmeler aracılığıyla, uygulayıcılara yol gösterici olabilecek veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how abstract concepts are taught during early childhood; to identify the factors influencing this process, the pedagogical approaches employed, and the contributions of these approaches to children's conceptual development. Early childhood is a critical stage in terms of cognitive, linguistic, and social development. The concepts acquired during this period enable children to make sense of the world and lay the foundation for advanced learning. The research was conducted using a qualitative research method based on a phenomenological design. In this context, academic literature, theses, articles, and curriculum documents related to the subject were systematically reviewed; data were further enriched through interviews with field experts. The findings revealed that active participation, concrete experiences, and play-based practices stand out in the teaching of abstract concepts. It was also determined that material selection, teacher qualifications, and the developmental characteristics of the child directly influence the process. In this context, the study aims to provide an in-depth analysis of the process of teaching abstract concepts in early childhood and offers guiding data for practitioners through interviews conducted within the framework of a qualitative research design.