Erken çocukluk döneminde yaratıcı drama yönteminin değerler eğitimine olan etkisinin incelenmesi
The investigation of effect of creative drama method on values education in early childhood
  1. Tez No: 449667
  2. Yazar: EZGİ ADA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH OĞUZHAN KILDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Değer Eğitimi, Yaratıcı Drama, Erken Çocukluk Eğitim, Value, Value Education, Creative Drama, Childhood Education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırma yaratıcı drama yönteminin erken çocukluk döneminde değerler eğitimi üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Değer kavramı soyut bir kavram olduğu için erken çocukluk dönemimdeki çocuklara nasıl bir yöntemle verileceği iyi seçilmelidir. Bu çalışmada yaratıcı drama yönteminin değerler eğitimi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu alanda yapılan çalışmalar teoride sınırlı kaldığı için mevcut çalışmada uygulama yapılarak daha ayrıntılı bir araştırma yapılmaya çalışılmıştır. Çalışma grubundaki çocuklardan 21'i kontrol grubu 21'i deney grubunu oluşturmaktadır. Çalışmanın deney grubunu 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Kastamonu Üniversitesi Uygulama anaokulu 4-5 yaş grubundaki okulöncesi eğitime devam etmekte olan 21 çocuk; kontrol grubunu ise Kastamonu il merkezinde bulunan X okulunun 4-5 yaş grubundaki okulöncesi eğitime devam etmekte olan 21 çocuk oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Değer Kontrol Rubriği kullanılmıştır. Araştırma için rubriğin hazırlanmasının ardından Kastamonu Üniversitesi Uygulama Anaokulu'nda bulunan deney grubu ve Kastamonu il merkezinde bulunan X okulunda bulunan kontrol grubuna ön test uygulanmıştır. Deney ve kontrol gruplarına ön test uygulandıktan sonra araştırmacı viii tarafından oluşturulan 'yaratıcı dramaya dayalı değer öğretim programı' deney grubuna uygulanmaya başlanmıştır ve 13 haftada tamamlanmıştır. Deneysel çalışma devam ederken kontrol grubunda normal etkinlik akışına devam edilmiştir. Deney grubuna uygulanan program tamamlandıktan sonra, deney grubu ve kontrol grubuna, araştırmacı tarafından hazırlanan Değer Kontrol Rubriği kullanılarak son test ve kalıcılık testi uygulanmıştır. Ön test, son test ve kalıcılık testi sonuçları puan ortalamaları arasındaki farkın incelenmesi için SPSS programında yer alan parametrik testlerden olan Bağımsız TTesti ve Tekrarlı Ölçümler Anova (Repeated Meausures) testleri kullanılmıştır. Uygulanan istatistikler sonucunda; deney ve kontrol grubu arasında ön test, son test ve kalıcılık puanları açısından anlamlı fark olduğunu; deney grubunda yer alan öğrencilerin ön test-son test, öntest-kalıcılık ve sontest-kalıcılık puanları arasında anlamlı fark olduğu; cinsiyet ve yaş değişkeni açısından anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out with the aim of determination the effect of creative drama method ın values education of early childhood term. It is important to choose the method of value notion education in early childhood term because value notion is intangible. In this study, the effect of creative drama method on values education has been examined. Due to studies in this area have been studied theoretically, it has tried to make a more detailed investigation by making application in current study. The control group consists of 21 children and experimental group consists of 21 children ın the study group. The experimental group of 21 children whose age group is 4-5 currently study at Kastamonu University Applied Preschool and the control group of 21 children whose age group is 4-5 currently study at X preschool in Kastamonu Central, both groups were at the same (2014-2015) academic year. Value Control Rubric prepared by the researcher was used as data collection tool. Following the preparation of the research rubric, pre-test was applied on the experimental group in Kastamonu University Applied Preschool and control group in X preschool in Kastamonu Central. After applying the pre-test on control and experimental groups, 'value education program based on creative drama' prepared by the researcher was applied on the experimental group and the test was completed in 13 weeks. While experimental work was in progress, normal activity was at routine period as well. After completion of the program applied to the experimental group, the final and retention tests prepared by the researcher via using 'Value Control Rubric' were applied to both experimental group and the control group. x A parametric and Independent T-test which is located in SPSS and Repeated Measures ANOVA tests were used to examine the difference between the average scores in the pre-test, final test and retention test results. As a result of applied statistics; there is significant difference in the pre-test, final test and retention test scores between the experimental and control groups and there is considerable difference in pre-test - final test, pre-test- retention test and final testretention test scores in experimental group. In addition to these, there is no significant difference in pre-test scores of the 4-5 aged group and similarly there is no considerable difference in the pre-test, final test and retention test scores between girls and boys from experimental group.