Geleneksel ve elektronik ağızdan ağıza iletişimde (e-WOM)tüketicilerin organik kozmetik ürünleri değerlendirmesindeki rolü
The role of traditional and electronic word-of-mouth (e-WOM) in consumers' evaluation of organic cosmetic products
- Tez No: 979933
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUDE YASEMİN ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Elektronik ağızdan ağıza iletişim, Electronic word of mouth
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının esas olarak amacı, geleneksel ve elektronik ağızdan ağıza iletişimin (e-wom) tüketicilerin organik kozmetik ürünleri değerlendirmesindeki rolünü belirlemektir. Bu doğrultuda, nicel araştırma yöntemi temel alınmıştır. Tesadüfi örnekleme yönteminin benimsendiği araştırmada katılımcı sayısı 504 tüketici olmuştur. Araştırma verileri yüz yüze anket tekniği ile toplanmıştır. Çalışmada, pozitif/negatif ağızdan ağıza iletişimin (WOM) hem çevrimdışı (geleneksel) hem de çevrimiçi (e-WOM) boyutlarının tüketicilerin organik kozmetik ürün değerlendirmesindeki tercih, bulunabilirlik ve ayırt edicilik algıları incelenmiştir. Elde edilen verilerin analizinde betimleyici istatistikler yanında, uygunluk testleri ve tek değişkenli dağılım incelemeleri sonrasında doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modelinden yararlanılmıştır. Geleneksel ve elektronik ağızdan ağıza iletişimin organik kozmetik ürünlerin tüketici değerlendirmesi rolüne ilişkin etkilerini inceleyen bu araştırmanın sonucunda; günümüz tüketicileri, ürün değerlendirme aşamalarında yalnızca ürün bilgileri ile yetinmemekte; aynı zamanda diğer tüketicilerin deneyimlerinden, önerilerinden ve dijital ortamda paylaşılan değerlendirmelerden etkilenmekte olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen veriler, her iki iletişim biçiminin de tüketici tercihleri üzerinde önemli rol oynadığını göstermektedir. Sonuçlar, pozitif ağızdan ağıza iletişimin tüketicilerin organik kozmetik ürünleri değerlendirmesinde daha belirgin rolü olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis study is to determine the role of traditional and electronic word-of-mouth communication (e-WOM) in consumers' evaluation of organic cosmetic products. In this regard, a quantitative research method was adopted. The study employed a random sampling method, and the sample consisted of 504 consumers. Research data were collected through face-to-face surveys. The study examined the effects of both offline (traditional) and online (electronic) dimensions of positive and negative word-of-mouth (WOM) communication on consumers' perceptions of preference, availability, and distinctiveness in evaluating organic cosmetic products.In the analysis of the collected data, descriptive statistics were used alongside goodness-of-fit tests and univariate distribution analyses, followed by confirmatory factor analysis and structural equation modeling. As a result of this research, which investigated the effects of traditional and electronic word-of-mouth communication on consumer evaluations of organic cosmetic products, it was found that today's consumers do not rely solely on product information during the evaluation stage; they are also influenced by other consumers' experiences, recommendations, and reviews shared in digital environments. The findings indicate that both forms of communication play a significant role in shaping consumer preferences. The results further reveal that positive word-of-mouth communication has a more pronounced impact on consumers' evaluations of organic cosmetic products.