Analysis of the french cinema magazine Cinemagazine (1921-1923) from the perspective of Edward Said's orientalism theory
Fransız sinema dergisi Cinémagazıne'in (1921-1923) Edward Said'in oryantalizm toerisi perspektifinden analizi
  1. Tez No: 980020
  2. Yazar: ADAMA BAMBA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA KULAKLIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, Sahne ve Görüntü Sanatları, Dokümantasyon ve Enformasyon, French Linguistics and Literature, Performing and Visual Arts, Documentation and Information
  6. Anahtar Kelimeler: Belgesel film, Fransız sineması, Postkolonyalizm, Self-oryantalizm, Siyasal sinema, İçselleştirilmiş oryantalizm, Documentary film, French cinema, Postcolonialism, Self-orientalism, Political cinema, Internalized Orientalism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1921-1923 yılları arasında yayımlanan Fransız sinema dergisi Cinémagazine'de yer alan Oryantalist temsilleri, Edward Said'in Oryantalizm teorisi çerçevesinde analiz etmektedir. Oryantalizm, Batı'nın Doğu'yu egzotik, gizemli ve irrasyonel olarak konumlandırdığı bir temsil sistemidir. Sinema, bu söylemlerin geniş kitlelere yayılmasında önemli bir rol oynamıştır. Araştırma, Cinémagazine'de yer alan film eleştirileri, reklamlar ve görsel materyaller üzerinden Oryantalist söylemlerin nasıl üretildiğini ve dolaşıma sokulduğunu incelemektedir. Bu çalışma, Cinémagazine'deki Oryantalist temsillerin Said'in belirlediği stereotiplerle ne ölçüde örtüştüğünü ve bu temsillerin cinsiyet, ırk ve sömürgeci güç dinamikleriyle nasıl ilişkilendirildiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Dönemin hızla gelişen sinema endüstrisi ve medya organlarının kamuoyu üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, Cinémagazine'de üretilen Oryantalist söylemlerin sömürgeciliği meşrulaştıran ideolojik aygıtlar olarak nasıl işlev gördüğü analiz edilmektedir. Bu bağlamda, çalışma Fransız sinema medyasındaki Oryantalist temsillerin nasıl inşa edildiğini ve meşrulaştırıldığını değerlendirerek, sinema ve medya alanında sömürgeci ideolojilerin yeniden üretimini akademik bir perspektifle ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the Orientalist representations in the French film magazine Cinémagazine, published between 1921 and 1923, within the framework of Edward Said's Orientalism theory. Orientalism serves as a system of representation in which the West constructs the East as exotic, mysterious, and irrational. Cinema has played a crucial role in disseminating such discourses to the masses. This research examines how Orientalist narratives were produced and circulated through film reviews, advertisements, and visual materials in Cinémagazine. The study aims to determine the extent to which the Orientalist representations in Cinémagazine align with the stereotypes identified by Said and how these representations intersect with gender, race, and colonial power dynamics. Given the rapid expansion of the film industry and the influence of media outlets on public perception during this period, the study explores how Orientalist discourses in Cinémagazine functioned as ideological tools legitimizing colonialism. By assessing how Orientalist representations were constructed and legitimized in French cinema media, this research offers an academic perspective on the reproduction of colonial ideologies within film and media discourse.