Ermenek havzasındaki kömür madenlerinin mekanizasyona dönüşüm parametrelerinin araştırılması uygun yöntem ve tekniklerin belirlenmesi: Üçpınar madencilik ermenek kömür işletmesi örneği
Investigation of mechanization parameters of coal mines in the ermenek basin and determination of appropriate methods and techniques: The case of üçpinar mining ermenek coal enterpri̇se
- Tez No: 980045
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ BİLİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Maden atığı, Maden galerileri, Maden işletmeleri, Maden işçileri, Maden mühendisliği, Maden yatakları, Madenci, Madencilik sektörü, Madencilik yatırımları, Madenler, Mine waste, Roadway, Mining enterprises, Metal workers, Mine engineering, Ore deposits, Miner, Mining sector, Mining investments, Mines
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maden Mekanizasyonu ve Teknolojileri Bilim Dalı
Özet
Ülkemizde kömür üretimi yapılmakta olan bir çok kömür havzalarında faaliyet yapmakta olan küçük ve orta ölçekli mevcut yeraltı kömür işletmelerinin 2014 yılında yaşanan Soma ve Ermenek maden kazalarından sonra ortaya çıkan sektörel sosyo-ekonomik travma; yapılan mevzuat değişikliği sonucunda başta işçilik olmak üzere artan maliyetler, iş güvenliği önlemleri ile yapılan denetim teftişler sonucunda iş durdurma yaptırımlarında hemen hepsindeki ortak paydanın; klasik yöntem ve emek yoğun iş gücü ile faaliyet yapmakta olan işletmeler oldukları gerçeğini ortaya çıkmıştır. Ermenek kömür havzasındaki ve ülkemizdeki benzer nitelikteki halen klasik sistemle emek yoğun iş gücü ile faaliyet yapmakta olan mevcut yeraltı kömür işletmelerinin; iş sağlığı ve güvenliği öncelikli, yüksek randımanlı, optimum sayıda iş gücü ile modernize edilerek, tam veya yarı mekanize sistemle üretim yapan işletmelere dönüştürülmesi, mekanizasyon dönüşümü için gerekli veya yeterli ön şartlar dikkate alınarak uygun parametrelerin araştırılarak, uygun teknik ve yöntemlerin belirlenmesi ülkemiz yeraltı kömür madenciliğinin geleceği ve sürdürülebilirliği açısından hayati önem arz etmektedir. Bu çalışma; yukarıda sözü edilen bahse konu mevcut işletmelerin mekanizasyona dönüşümünün Ermenek'te seçilen pilot bir işletme örneği üzerinden sağlanması ile fizibilite etütleri yapılmış, henüz projesi safhasındaki yeni açılması planlanan benzer nitelikteki yeraltı işletmelerinin mekanize sisteme göre projelendirilmeleri amacıyla alternatif referans kaynak olması amacını taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The sectoral socio-economic trauma that emerged after the Soma and Ermenek mine accidents in 2014 in small and medium-sized existing underground coal enterprises operating in many coal basins where coal production is carried out in our country; increased costs, especially labor, as a result of the legislative changes made, work safety measures and inspections carried out, revealed the fact that the common denominator in almost all of the work stoppage sanctions is the enterprises operating with classical methods and labor-intensive labor force. The transformation of the existing underground coal enterprises in the Ermenek coal basin and in our country, which are still operating with classical systems and labor-intensive labor force, into enterprises that prioritize occupational health and safety, have high efficiency, and produce with an optimum number of labor forces, and the determination of appropriate techniques and methods by researching the appropriate parameters by considering the necessary or sufficient prerequisites for mechanization transformation is of vital importance for the future and sustainability of underground coal mining in our country. This study; The feasibility studies have been carried out by ensuring the transformation of the above mentioned existing enterprises to mechanization through a pilot enterprise example selected in Ermenek, and it aims to be an alternative reference source for the mechanization of similar underground enterprises that are still in the project phase and are planned to be opened.