Olay yerinden elde edilebilecek görünmeyen parmak izlerinin görünürleştirilmesinde kullanılmak üzere yeşil sentez ile floresans biyosensör geliştirilmesi
Developing of a fluorescence biosensor with green synthesis for using in visualization of latent fingerprints obtained from the crime scene
- Tez No: 980066
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE KARAKUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Kimya, Adli Tıp, Biochemistry, Chemistry, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli bilimler, Biyokimya, Biyosensörler, Kimya, Nanopartiküller, Parmak izi, Yeşil kimya, Forensic sciences, Biochemistry, Biosensors, Chemistry, Nanoparticles, Fingerprint, Green chemistry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Nanopartiküller, 1-100 nm arasında tanecik boyutuna sahip olan ve boyutları ile kıyaslandığında, adeta parmak izleri gibi, benzersiz özelliklere sahip yapılardır. Birçok farklı alanda kullanım alanına sahip olmaları, neredeyse tüm temel bilimlerde kendilerine yer bulmasını sağlamaktadır. Nanopartiküllerin, yeşil sentez adı verilen ve kimyasal madde ya da enerji sarfiyatını mümkün olduğunca azaltan sentez yöntemleri kullanılarak eldesini sağlayan yöntemler yardımıyla üretilerek biyosensör adı verilen ve tayin edilmek istenen herhangi bir molekülü bulmak için başvurulan bir sistemde kullanılması, her geçen gün üzerine daha fazla çalışılan bir konudur. DNA, RNA, antikor, enzim, antijen, hastalık belirteci olan biyomoleküller ve parmak izleri gibi pek çok biyomateryal, biyosensörlerin hedeflediği analitler arasında yer alabilir. Parmak izleri; yaşamış, yaşamakta olan ve yaşayacak her bir bireyi birbirinden ayırabilen, insana özgü ve benzersiz izlerdir. Biyokimyasal açıdan eşsiz olmaları, adli bilimler açısından özgün bir delil olması konusunda da kabul görmelerini sağlar. Latent parmak izleri olarak adlandırılan ve herhangi bir olay yerinde çıplak gözle görünemeyen parmak izleri, birçok farklı yöntemle görünürleştirilebilir olsa da her zaman daha çevreci, temiz, düşük toksisiteye sahip, kullanışlı ürünlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmamızda; portakal (Citrus sinensis), avokado (Persea americana), ananas (Ananas comosus), pepino (Solanum muricatum), ejder meyvesi (Selenicereus undatus), mango (Mangifera indica), patates (Solanum tuberosum) ve yulaf (Avena sativa) bitkisel kaynakları kullanılarak iki farklı sentez yöntemi ve toplamda dört farklı metot aracılığı ile floresans karbon nanopartiküller sentezlenmiştir. Nanopartiküller, biyosensör formunda değerlendirilmiş, iki farklı uygulama yöntemi ile toplamda sekiz farklı yüzeyde, parmak izi görünürleştirme amacıyla uygulaması gerçekleştirilmiştir. Görünür hâle getirildikten sonra fotoğraflanan parmak izleri sıralı bir ölçek kullanılarak ve kıyaslanarak puanlanmış, uygulanan yöntemin mevcut literatüre göre avantajları ve dezavantajları, birbirlerine göre üstünlükleri belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nanoparticles are structures with particle sizes between 1 and 100 nm and possess unique properties, much like fingerprints, compared to their size. Their diverse applications across many different fields ensures that they have a place in almost all fundamental sciences. The production of nanoparticles using methods that enable their synthesis through green synthesis, which minimizes chemical or energy consumption, and their use in a system called a biosensor, which is used to detect any interested molecule, is a topic that is increasingly being studied. Many biomaterials, such as DNA, RNA, antibodies, enzymes, antigens, disease-indicating biomolecules as markers, and fingerprints, can be among the analytes targeted by biosensors. Fingerprints are unique and human-specific marks that can distinguish each individual who has lived, is living, or will live. Their biochemical uniqueness also ensures their acceptance as unique evidences in forensic science. Latent fingerprints, which are invisible to the naked eye at any crime scene, can be made visible using many different methods, but there is always a need for more environmentally friendly, clean, low-toxicity, and convenient products. In this study, fluorescent carbon nanoparticles were synthesized using two different approaches and four different synthesis methods from plant sources of orange (Citrus sinensis), avocado (Persea americana), pineapple (Ananas comosus), pepino (Solanum muricatum), dragon fruit (Selenicereus undatus), mango (Mangifera indica), potato (Solanum tuberosum), and oat (Avena sativa). The nanoparticles were evaluated in biosensor form and applied to a total of eight different surfaces using two different application methods to visualize fingerprints. After visualization, the photographed fingerprints were scored using a sequential scale and compared, highlighting the advantages and disadvantages of each method compared to existing literature, as well as their relative superiorities.