Zihinsel iş yükü ile iş yaşam kalitesi arasındaki ilişki: Sağlık çalışanları üzerine bir araştırma
The relationship between mental workload and quality of work life: A study on health workers
- Tez No: 980067
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR GÖZÜBÜYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: İş Yaşam Kalitesi, Sağlık Çalışanları, Sağlık Hizmetleri, Zihinsel İş Yükü, Health Services, Healthcare Worker, Mental Workload, Quality of Work Life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, sağlık kurumlarında görev yapan sağlık çalışanlarının zihinsel iş yükü ile iş yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, tanımlayıcı nitelikte olup kesitsel bir araştırma deseni temel alınmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'deki kamu hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanları oluşturmuş, örneklem ise 417 katılımcıdan meydana gelmiştir. Veriler, çevrim içi anket formu aracılığıyla Nisan 2025- Haziran 2025 arasında toplanmıştır. Çalışmada, katılımcıların kişisel ve sosyodemografik özelliklerini içeren tanıtıcı bilgi formunun yanı sıra Zihinsel İş Yükü Ölçeği ve İş Yaşam Kalitesi Ölçeğinden yararlanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 26.0 paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Ölçeklerin iç tutarlılığını değerlendirmek amacıyla Cronbach's Alpha katsayıları hesaplanmış, yapı geçerliliğini incelemek üzere ise SPSS AMOS 21 programı kullanılarak doğrulayıcı faktör analizi yapılmış ve uyum iyiliği indeksleri raporlanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır. Analizler sonucunda zihinsel iş yükü ile iş yaşam kalitesi arasında düşük düzeyde, negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu ve zihinsel iş yükünün iş yaşam kalitesini düşük düzeyde negatif yönlü ve anlamlı yordadığı sonucu bulunmuştur. Araştırmanın bulguları mevcut literatür ile karşılaştırılarak değerlendirilmiş ve araştırmacılar ile uygulayıcılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between mental workload and quality of work life among healthcare professionals in healthcare institutions. The study was descriptive in nature and employed a cross-sectional design. The population consisted of healthcare professionals working in public hospitals in Turkey, and the sample included 417 participants. Data were collected through an online survey between April and June 2025. In addition to a form gathering participants' personal and sociodemographic information, the Mental Workload Scale and the Quality of Work Life Scale were used. Data analysis was performed using SPSS 26.0. Cronbach's alpha coefficients were calculated to assess internal consistency, and confirmatory factor analysis was conducted using SPSS AMOS 21 to evaluate construct validity, with goodness-of-fit indices reported. Correlation and regression analyses were conducted to examine the relationships between variables. The results indicated a low-level, negative, and significant relationship between mental workload and quality of work life, with mental workload being a low-level, negative, and significant predictor of quality of work life. The findings were discussed in comparison with the existing literature, and recommendations were provided for researchers and practitioners.