Madde bağımlılığı öyküsü bulunan hükümlülerin infaz sürecinde madde yoksunluğu ile ilgili yaşadıkları sorunların belirlenmesi: Manisa T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu örneği
Determination of the problems experienced by convicts with a history of substance abuse regarding substance abstinence in the execution process: The case of Manisa Tipi Closed Penal Institution
- Tez No: 980092
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Madde Bağımlılığı, Hükümlü, Yoksunluk, Sosyal Hizmet Uygulaması, Bağımlılık ve Sosyal Hizmet, Adli Sosyal Hizmet, Substance Addiction, Convict, Abstinence, Social Work Practice, Addiction and Social Work, Forensic Social Work
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı ceza infaz kurumunda kalan madde bağımlılığı öyküsü bulunan hükümlülerin ceza infaz kurumunda kaldıkları süre zarfında madde yoksunluğu ile ilgili yaşadıkları sorunların neler olduğunun ve bu süreçte yaşadıkları zorluklar ile baş etme stratejilerinin neler olduğunun, bu süreçte profesyonel olarak nasıl bir desteğe ihtiyacı olduğunun incelenmesidir. Literatürü incelediğimizde madde bağımlılığı öyküsü bulunan hükümlüler hakkında yapılan çalışmaların çoğunluğunun denetimli serbestlik sürecindeyken olduğu, ceza infaz kurumlarında yapılan çalışmaların az olduğu görülmektedir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desende yapılmıştır. Araştırma Manisa T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan ve içerme kriterlerini karşılayan 14 hükümlü ile yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın analizi MAXQDA 2024 programı ile yapılmış olup 4 ana tema ortaya çıkmıştır. Bu temalar madde kullanımı ve etkileri, ceza infaz kurumunda olmak ve madde yoksunluğu, sosyal destek mekanizmasının madde kullanımı ve yoksunlukla mücadeleye etkisi ve tavsiyelerdir. Araştırma sonucunda madde bağımlılığı öyküsü bulunan hükümlülerin infaz sürecinde yoksunluk yaşadıkları ve bu süreçte oda arkadaşlarından destek aldıkları, tıbbi ya da psikososyal destek almak konusunda bir tabu oluştuğu ve damgalanmaktan korktukları görülmüştür. Ceza infaz kurumunda ya da dışarıdayken aile desteğinin önemli olduğu, hükümlülerin yoksunluk yaşadıkları dönemde ayrıca etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine what are the problems experienced by convicts with a history of substance abuse during their stay in the penal institution, what are their coping strategies with the difficulties they experience in this process, and what kind of professional support they need in this process. When we examine the literature, it is seen that the majority of the studies on convicts with a history of substance addiction are in the probation process, and there are few studies conducted in penal institutions. The research was conducted in phenomenological design, one of the qualitative research methods. The research was conducted by applying a semi-structured interview form with 14 convicts who met the inclusion criteria in Manisa T Type Closed Prison. The analysis of the research was conducted with MAXQDA 2024 program and 4 main themes emerged. These themes are substance use and its effects, being in a penal institution and substance withdrawal, the effect of social support mechanism on substance use and recommendations. As a result of the research, it was seen that convicts with a history of substance addiction experience deprivation during the execution process and receive support from their roommates in this process, there is a taboo on receiving medical or psychosocial support and they are afraid of being stigmatized. It was seen that family support is important in the penal institution or outside, and that it is also effective in the period when the convicts experience deprivation.