The effect of using AI on consumer behavior
Yapay zekânın tüketici davranışına etkisi
- Tez No: 980102
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM HARUN MEYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güvenmek, Tüketici davranışı, Yapay Zeka Endeksi, Trust, Consumer behavior, Artificial Intelligence Index
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, özellikle yapay zekâ (YZ) teknolojisinin tüketici davranışı üzerindeki etkilerini ampirik kanıtlar ve teorik çerçeveler üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, dijital ortamlarda yapay zekâ teknolojisinin tüketici karar alma süreçleri üzerindeki davranışsal ve ekonomik etkilerini anlamayı hedeflemektedir. Çalışma, uygulama ortamı olarak Libyalı İslami Banka seçilerek 15 Nisan ile 15 Haziran 2025 tarihleri arasında 391 müşteriyle gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, örneklem yeterliliği ve temsiliyetine dayalı olarak istatistiksel güç analizi ile seçilmiştir. Veri toplama işlemi, demografik profil bilgileri ve YZ kullanımı ile tüketici davranışlarını ölçen geçerli ölçekler içeren yapılandırılmış anketler aracılığıyla yapılmıştır. Kullanılan araçlar, anahtar kavramlar için Cronbach alfa değeri 0.80'in üzerinde olan yüksek güvenilirlik göstermektedir. Veriler, IBM SPSS ve R yazılımlarıyla analiz edilmiş; betimsel istatistikler, Pearson korelasyonu ve çoklu regresyon analizleriyle araştırma hipotezleri test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, YZ kullanımının dijital ortamlarda tüketici davranışını önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Tüketici davranışı ile etkileşim (r = .852) ve YZ kullanımı ile algılanan fayda (r = .859) arasında güçlü pozitif ilişkiler bulunmuştur. Regresyon analizleri, YZ kullanımının tüketici davranışı üzerindeki güçlü pozitif etkisini (β = 0.733, R² = 0.537) ve güven ile tavsiyenin tüketici çıktıları üzerindeki önemli etkilerini doğrulamıştır. Tüm bulgular, p < .001 seviyesinde istatistiksel olarak anlamlıdır. Genel olarak, bu araştırma, YZ formatlarının tüketici deneyimleri ve davranışları üzerindeki dönüştürücü doğasını vurgulamaktadır. Bu bağlamda, YZ araçları ile güven, kişiselleştirme ve etkileşimin tüketici etkileşimini ve memnuniyetini nasıl artırabileceği üzerinde durulmaktadır. Araştırma, YZ entegrasyonundan en iyi şekilde faydalanmak isteyen politika yapıcıları, uygulayıcılar ve araştırmacılar için önemli sonuçlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses mainly on the impacts of artificial intelligence (AI) on consumer behavior through empirical evidence and theoretical frameworks. The research aims to understand the behavioral and economic aspects of consumer decision-making in digital environments with respect to artificial intelligence technology. The study was carried out among clients of the Libyan Islamic Bank, which was selected as an accessible application setting for data collection. A descriptive cross-sectional study design targeting 391 clients between April 15 and June 15, 2025, was utilized. Clients were recruited on the basis of statistical power analysis for sample sufficiency and representativeness. Data were collected using structured questionnaires that included demographic profiling and validated scales measuring AI use and consumer behavior. The instruments used showed high reliability, with Cronbach's alpha greater than 0.80 for key constructs. Data were analyzed through IBM SPSS and R software, applying descriptive statistics, Pearson correlation, and multiple regression analyses to test the hypotheses of the study. The results show that AI significantly affects consumer behavior in digital environments. Strong positive associations were discovered between consumer behavior and engagement (r = .852), and also between AI use and perceived usefulness (r = .859). Regression analyses confirmed the hypothesized relationships, including a strong positive effect of AI use on consumer behavior (β = 0.733, R² = 0.537), and significant effects of trust and recommendation on consumer outcomes. All findings were statistically significant at p < .001. In general, the research accentuates the transformative nature of AI regarding consumer experiences and behavior. With this perspective, it emphasizes how trust, personalization, and engagement in dealing with AI tools can help consumer interaction and satisfaction in respect of the digital market. This provides significant implications for policymakers, practitioners, and researchers who want to make the best out of AI integration in customer-oriented services.