Covid-19 korkusunun sağlık çalışanlarının stres, depresyon ve anksiyete düzeylerine etkisi: Tunceli ili sağlık çalışanları örneği
The effect of fear of covid-19 on the stress, depression and anxiety levels of healthcare workers: Example of healthcare workers in Tunceli province
- Tez No: 980157
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLKİF YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal yönetim, Duygu yönetimi, Stres yönetim teknikleri, Behavioral management, Emotion management, Techniques of the stress management
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, COVID-19 korkusunun sağlık çalışanlarının stres, depresyon ve anksiyete düzeylerine etkisini belirlemektir. COVID-19 (Koronavirüs Hastalığı 2019), SARS-CoV-2 adlı koronavirüsün yol açtığı, ilk kez Aralık 2019'da Çin'in Wuhan kentinde tespit edilen ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart 2020'de pandemi ilan edilen bulaşıcı bir hastalıktır. Söz konusu hastalık, pek çok meslek grubunu etkilemiş olmakla birlikte, en yoğun etkiyi sağlık çalışanları üzerinde göstermiştir. Dünya Sağlık Örğütü(2021) verilerine göre Ocak 2020 ile Mayıs 2021 tarihleri arasında dünya genelinde 80.000 ile 180.000 sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Türk Tabipleri Birliği'nin raporuna göre 17 Mart 2020-28 Şubat 2022 sürecinde Covid-19 nedeniyle 506 sağlık çalışanı vefat etmiştir. Türkiye'de sağlık çalışanları arasında 120.000 Covid-19 vakası rapor edilmiştir. Bu bağlamda Tunceli il merkezinde görev yapan sağlık çalışanlarının pandemiden nasıl etkilendiklerini ve psikolojik açıdan maruz kaldıkları düzeyleri incelemekte; elde edilen bulgularla pandemi sonrası döneme yönelik değerlendirmelere ışık tutmayı amaçlamaktadır. Çalışma, Covid-19 korkusunun sadece pandemi sürecindeki anlık etkilerini değil, aynı zamanda sağlık çalışanlarının ruhsal durumları üzerinde kalıcı bir etki bırakıp bırakmadığını sorgulamaktadır. Bu nedenle araştırma, pandemi sonrası süreçte sağlık çalışanlarının psikolojik iyilik hallerinin korunmasına yönelik yapılacak çalışmalara katkı sağlamayı hedeflemektedir. Çalışmanın bilimsel kaygısı varolan bilgi noksanlığını gidermek ve gelecekte benzer sağlık krizleri karşısında uygulanabilecek psikososyal destek politikalarının geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Veriler, anket yöntemi ile toplanmış olup araştırma evrenini Tunceli il merkezindeki sağlık çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini 161 gönüllü katılımcı meydana getirmiştir. Katılımcıların %63,9'unu (n=103) kadınlar, %36,02'sini (n=58) erkekler oluşturmaktadır. Ölçek setinde Demografik Bilgi Formu, Depresyon-Anksiyete-Stres Ölçeği (DASS-21) ve COVID-19 Korkusu Ölçeği yer almıştır. Araştırma, kesitsel nitelikte olup, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kapsamında yürütülmüştür. Verilerin güvenilirlik düzeyi incelenmiş, ölçekler için Cronbach Alpha katsayılarının kabul edilebilir düzeyin üzerinde olduğu bulunmuştur. Ayrıca açımlayıcı faktör analizi sonuçları, ölçeklerin yapı geçerliliğini sağlamıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğu çarpıklık ve basıklık değerleri dikkate alınarak test edilmiş ve analizler için uygunluk göstermiştir. Analizler sonucunda sağlık çalışanlarının depresyon düzeyleri hafif, stres ve anksiyete düzeyleri ise orta düzeyde bulunmuştur. Demografik değişkenlere göre yapılan bağımsız örneklem t-testleri ve tek yönlü varyans analizleri (ANOVA), bazı değişkenlerde anlamlı farklılıkların bulunduğunu göstermiştir (p<0,05). Çalışmanın ana hipotezlerini test etmek amacıyla gerçekleştirilen doğrusal regresyon analizleri, COVID-19 korkusunun hem depresyon (B katsayısı anlamlı, R² değerleri orta düzey), hem anksiyete hem de stres düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, COVID-19'un sağlık çalışanları üzerinde ciddi bir korku unsuru oluşturduğunu ve bu korkunun psikolojik baskı unsurları ile doğrudan ilişkili olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, sağlık kurumlarının çalışanların psikolojik dayanıklılığını artıracak programlar geliştirmeleri ve olası kriz dönemlerinde destek mekanizmalarını güçlendirmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the effect of fear of COVID-19 on the levels of stress, depression, and anxiety among healthcare workers. COVID-19 (Coronavirus Disease 2019) is an infectious disease caused by the coronavirus named SARS-CoV-2, which was first identified in December 2019 in Wuhan, China, and declared a pandemic by the World Health Organization on March 11, 2020. Although the disease has affected many professional groups, it has had the most intense impact on healthcare workers. According to World Health Organization (2021) data, between January 2020 and May 2021, between 80,000 and 180,000 healthcare workers worldwide lost their lives due to COVID-19. According to the report of the Turkish Medical Association, 506 healthcare workers died from COVID-19 between March 17, 2020, and February 28, 2022. In Turkey, 120,000 COVID-19 cases were reported among healthcare workers. In this context, the study aims to examine how healthcare workers working in the city center of Tunceli were affected by the pandemic and the psychological levels they were exposed to; with the findings obtained, it aims to shed light on evaluations for the post-pandemic period. The study questions not only the immediate effects of fear of COVID-19 during the pandemic but also whether it has left a lasting impact on the mental health of healthcare workers. Therefore, the research aims to contribute to studies that will be carried out to protect the psychological well-being of healthcare workers in the post-pandemic period. The scientific concern of the study is to address the existing knowledge gap and contribute to the development of psychosocial support policies that can be implemented in the face of similar health crises in the future. The data were collected using the survey method, and the research population consisted of healthcare workers in the city center of Tunceli. The sample of the study consisted of 161 voluntary participants. Of the participants, 63.9% (n=103) were women and 36.02% (n=58) were men. The scale set included the Demographic Information Form, the Depression-Anxiety-Stress Scale (DASS-21), and the COVID-19 Fear Scale. The research was cross-sectional in nature and was conducted within the framework of the relational survey model, one of the quantitative research methods. The reliability level of the data was examined, and Cronbach's Alpha coefficients for the scales were found to be above the acceptable level. In addition, the results of the exploratory factor analysis confirmed the construct validity of the scales. The suitability of the data for normal distribution was tested by considering skewness and kurtosis values, and it was found appropriate for analyses. As a result of the analyses, healthcare workers' levels of depression were found to be mild, while their levels of stress and anxiety were found to be moderate. Independent sample t-tests and one-way analysis of variance (ANOVA) conducted according to demographic variables showed significant differences in some variables (p<0.05). Linear regression analyses performed to test the main hypotheses of the study revealed that fear of COVID-19 had a statistically significant effect on depression (B coefficient significant, R² values moderate), anxiety, and stress levels. The findings demonstrate that COVID-19 created a significant element of fear among healthcare workers and that this fear is directly associated with psychological pressure factors. In conclusion, it is recommended that healthcare institutions develop programs to enhance the psychological resilience of their employees and strengthen support mechanisms during possible crisis periods.