Neoliberalizm ekseninde Ken Loach sineması
Ken Loach cinema on the axis of neoliberalism
  1. Tez No: 980179
  2. Yazar: ERHAN ERDİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇEN CIVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Radyo-Televizyon, Sociology, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Kapitalizm, Sinema, Capitalism, Cinema
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, neoliberal ideolojinin birey ve toplum üzerindeki etkilerini Ken Loach sineması üzerinden incelemektedir. Loach'un sineması bu bağlamda, neoliberal düzenin görünmez kıldığı sorunları görünür hale getiren eleştirel bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada yöntem olarak içerik analizi ve eleştirel söylem analizi kullanılmıştır. Yönetmenin dört filmi (The Navigators, It's a Free World, I, Daniel Blake ve Sorry We Missed You), güvencesiz çalışma, devlet kurumlarının özelleştirilmesi, gelir adaletsizliği, dijitalleşme ve Homo Economicus anlayışı kategorileri üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulguları, Loach'un sinemasının neoliberal ideolojinin yol açtığı problemleri (güvencesiz çalışma, özelleştirme, gelir adaletsizliği vb.) görünür hale getirdiğini göstermektedir. Yönetmen, sosyal gerçekçilik geleneğini sürdürerek sinemayı politik bir eleştiri alanı olarak kullanmaktadır. Sonuç olarak araştırma, Ken Loach sinemasının neoliberalizme karşı eleştirel bir söylem geliştirdiğini, toplumsal belleğin inşasında önemli bir rol üstlendiğini ve sinemanın ideolojik yapıları ifşa eden güçlü bir araç olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of neoliberal ideology on individuals and society through the lens of Ken Loach's cinema. In this context, Loach's cinema emerges as a critical space that makes visible the problems rendered invisible by the neoliberal order. Content analysis and critical discourse analysis were used as methods in the study. The director's four films (The Navigators, It's a Free World, I, Daniel Blake, and Sorry We Missed You) were evaluated through the categories of precarious work, privatization of state institutions, income inequality, digitalization, and the Homo Economicus concept. The findings of the research show that Loach's cinema makes visible the problems caused by neoliberal ideology (precarious work, privatization, income inequality, etc.). The director continues the tradition of social realism, using cinema as a space for political criticism. In conclusion, the research reveals that Ken Loach's cinema develops a critical discourse against neoliberalism, plays a significant role in the construction of social memory, and serves as a powerful tool for exposing ideological structures.