Ölüm tefekkürünün ruh sağlığına etkisi
The effect of death contemplation on mental health
- Tez No: 980202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Din, Psychology, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Ölüm, Ölüm Tefekkürü, Ölüm Eğitimi, Hayatın Anlamı, Psychology of Religion, Death, Contemplation of Death, Death Education, Meaning of Life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
ÖLÜM TEFEKKÜRÜNÜN RUH SAĞLIĞINA ETKİSİ Zehra ATAK Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, Kasım 2025 Danışman: Prof. Dr. Ali KUŞAT ÖZET İnsanın kendi ölümünü tasavvur etmesi, ölümlülük bilincinin gelişmesine katkı sağlayan önemli bir süreçtir. Kendi sonluluğu üzerinde düşünen insan, ölümü soyut bir gerçeklik olmaktan çıkararak kişisel bir gerçekliğe dönüştürür. Uzakta gördüğü ölümle bilinçli olarak karşılaşan insan, yalnızca ölüme değil hayata da derin bir farkındalık içerisinde yaklaşmaya başlar. Ölümü düşünmenin etkileri gözönüne alınarak yapılan incelemede, literatürde planlı ve sistematik bir ölüm tefekkürü programının yer almadığı görülmüştür. Bu sebeple çalışmaya, uygulanabilir nitelikte, özgün bir ölüm tefekkürü modeli geliştirilmesiyle başlanmıştır Geliştirilen modelin uygulanabilirliği, grup çalışması yoluyla test edilmiştir. Karma araştırma yöntemine göre desenlenmiş olan çalışmada, nicel-nitel veri toplama teknikleri birlikte kullanılmıştır. Nicel veriler; SCL-90 Ruh Sağlığı Belirti Tarama Envanteri ile toplanmıştır. Çalışma başında, sonunda ve takip eden altıncı ayda yapılan test sonuçları SPSS'le analiz edilerek ölüm tefekkürünün ruh sağlığı üzerindeki etkileri istatiksel olarak gözlenmiştir. Nitel veriler, katılımcıların oturumlar esnasındaki özdeğerlendirmeleri ve takip sürecindeki geribildirimlerinden oluşmuştur. ERÜ OBİSİS ile duyurulan çalışmaya katılmak için başvuran öğrencilerden seçilen çalışma örneklemi, 10 kişilik müdahale grubu ve 8 kişilik kontrol grubu olmak üzere toplam 18 kişiden oluşmuştur. SCL-90 testi tüm katılımcılara uygulanırken sekiz oturumdan oluşan ölüm tefekkürü çalışması, yalnızca müdahale grubuyla yürütülmüştür. Çalışma sonunda yapılan nicel ve nitel analizlerden elde edilen bulgulara göre ölüm tefekkürünün ruh sağlığına olumlu etkilerinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF DEATH CONTEMPLATION ON MENTAL HEALTH Zehra ATAK Erciyes University, Graduate School of Social Sciences Ph.D. Thesis , November 2025 Supervisor: Prof. Dr. Ali KUŞAT ABSTRACT Contemplating one's own death is an important process that contributes to the development of mortality awareness. By reflecting on their own mortality, individuals transform death from an abstract reality into a personal one. When consciously confronted with death, which they previously viewed as distant, individuals begin to approach not only death but also life with a deep sense of awareness. In an examination conducted by considering the effects of thinking about death, it was observed that there is no planned and systematic death contemplation program in the literature. For this reason, the study began with the development of an original death contemplation model that is applicable in practice. The applicability of the developed model was tested through group work. In this study, which was designed according to a mixed research method, quantitative and qualitative data collection techniques were used together. Quantitative data were collected using the SCL-90 Mental Health Symptom Screening Inventory. The test results obtained at the beginning, end, and sixth month of the study were analyzed using SPSS to statistically observe the effects of death contemplation on mental health. Qualitative data consisted of participants' self-assessments during the sessions and feedback during the follow-up process. The study sample, selected from students who applied to participate in the study announced on ERÜ OBİSİS, consisted of a total of 18 people, including a 10-person intervention group and an 8-person control group. While the SCL-90 test was administered to all participants, the death contemplation study, consisting of eight sessions, was conducted only with the intervention group. According to the findings obtained from the quantitative and qualitative analyses conducted at the end of the study, it was determined that death contemplation has positive effects on mental health.