Zekâ oyunları eğitiminin öğrencilerin temel beceri düzeylerinin gelişimine etkisinin incelenmesi
An investigation of the effect of intelligence games education on the development of students' basic skill levels
- Tez No: 980273
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oyun, Zekâ Oyunları, Temel Beceri, İlkokul, Game, Intelligence Games, Basic Skill, Primary School
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, zekâ oyunları eğitiminin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin temel beceri düzeylerine etkisini incelemektir. Araştırma, karma yöntemle yürütülmüş ve hem nicel hem nitel veriler bir arada değerlendirilmiştir. Nicel boyutta, ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, bir devlet ilkokulunda öğrenim gören 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Öğrencilere uygulamanın başında ve sonunda“Temel Beceriler Ölçeği”uygulanmıştır. Deney grubundaki öğrencilere sekiz hafta boyunca zekâ oyunları eğitimi verilmiş, kontrol grubuna herhangi bir müdahale yapılmamıştır. Nicel veriler JASP programı aracılığıyla bağımsız örneklem t-testi ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, deney grubu öğrencilerinin son test puanlarının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğunu göstermektedir. Özellikle ölçme, gözlem, çıkarım yapma ve iletişim kurma gibi temel becerilerde belirgin gelişmeler elde edilmiştir. Nitel boyutta ise uygulama sürecinde eğitmen ve araştırmacı tarafından yapılan gözlemlerden yararlanılmış; eğitmene ait gözlem formları betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Nitel bulgular, öğrencilerin dikkat, katılım ve problem çözme becerilerinde olumlu gelişmeler gösterdiğini ortaya koyarak nicel verileri desteklemiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda zekâ oyunları eğitiminin öğrencilerin temel becerilerini geliştirmede etkili bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of intelligence games education on the basic skill levels of 4th grade primary school students. The research was conducted using a mixed-method approach, combining both quantitative and qualitative data. In the quantitative dimension, a quasi-experimental design with pre-test and post-test control groups was employed. The study group consisted of 4th grade students from a public primary school. At the beginning and end of the implementation process, the“Basic Skills Scale”was administered to all participants. Students in the experimental group received intelligence games training for eight weeks, while the control group received no intervention. The quantitative data were analyzed using an independent samples t-test via the JASP software. The results revealed that the post-test scores of the experimental group were significantly higher than those of the control group. Notably, significant improvements were observed in sub-dimensions such as measurement, observation, inference, and communication skills. In the qualitative dimension, observations were conducted by both the instructor and the researcher throughout the process. Observation forms completed by the instructor were analyzed using descriptive analysis. The qualitative findings supported the quantitative results, indicating positive developments in students' attention, participation, and problem- solving skills. Based on the findings, it was concluded that intelligence games education is an effective method for enhancing students' basic skills at the primary school level.