İş hukukunda siber mobbing
Cyber mobbing in labor law
  1. Tez No: 980289
  2. Yazar: AYŞENUR PURDE USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELİZ BOZKURT GÜMRÜKÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Siber zorbalık, Siber şiddet, İş hukuku, Digitalization, Cyberbullying, Cyber-harassment, Labour law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilişim teknolojileri hayatın her alanının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu alanlardan biri ise hiç şüphesiz insanların vakitlerinin büyük bir bölümünü geçirdikleri işyerleri ve buna bağlı olarak iş ilişkileri olmuştur. Teknolojik gelişmeler ile birlikte işyerleri de değişmektedir. Bu değişim işçi-işveren ilişkilerine de yansımakta ve yeni çalışma tiplerinin yanında yeni bir işyeri anlayışını da beraberinde getirmektedir. Sözü geçen yenilikler çoğu zaman hem işçi hem de işveren açısından olumlu sonuçlar doğursa da çeşitli sorunları da beraberinde getirmekte veya hâlihazırda var olan problemlerin olumsuz etkilerini arttırmaktadır. Bunun tipik örneklerinden biri de mobbingi (işyerinde psikolojik taciz) siber alana da taşıyarak siber mobbinge dönüştürmesidir. Bu çalışmada, dijitalleşmenin iş yaşamına etkileri bağlamında giderek daha görünür hale gelen siber mobbing olgusu, iş hukuku perspektifiyle ele alınmıştır. Geleneksel mobbing kavramının dönüşen iş ilişkileri ve teknolojik gelişmelerle birlikte siber alana taşınması, yeni hukuki sorunları ve koruma mekanizmalarını beraberinde getirmiştir. Bu kapsamda çalışmamızda siber mobbing, kavramsal ve hukuki boyutlarıyla ele alınmış; özellikle iş hukuku perspektifinden incelenmiş, benzer kavramlarla ilişkisi ve unsurları üzerinden hukuki sınırları belirlenmeye çalışılmıştır. Uluslararası Çalışma Örgütü, Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluş ve yapılanmaların siber mobbinge ilişkin çalışmaları incelenmiş; çeşitli ülkelerdeki normatif altyapı değerlendirilmiştir. Son olarak, siber mobbingin işçi ve işveren açısından doğurduğu hukuki sonuçlar, hem bireysel hem de kurumsal boyutta analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, information technologies have become an inseparable part of every area of life. One of these areas is undoubtedly the workplaces where people spend most of their time and, accordingly, employment relationships. With technological developments, workplaces are also undergoing change. This transformation reflects on employer-employee relations and brings with it not only new types of work arrangements but also a new understanding of the workplace. While these innovations often yield positive outcomes for both employees and employers, they also introduce various challenges and exacerbate existing problems. A typical example of this is the transformation of mobbing into cyber-mobbing by shifting it into the digital realm. This study examines the ncreasingy visible phenomenon of cyber mobbing within the context of digitilization's effects on working life, from a labor law perspective. The shift of the traditional concept of mobbing into the digital space due to changing employment relationships and technological developments has brought about new legal challenges and protection mechanisms. In this context, the concept of cyber mobbing is examined in both its conceptual and legal dimensions; it is analyzed particularly from the perspective of labor law and its legal boundaries are explored through its elements and its relationship with similar concepts. The work of international organizations and institutions such as the International Labour Organization and the European Union on cyber- mobbing has been reviewed, and the normative frameworks in various countries have been analyzed. Finally, the legal consequences of cyber-mobbing for both employees and employers are analyzed on both individual and institutional levels