Eritrosit membranı lipit bileşimi üzerine sigaranın etkisi
The Effect of cigarette on erythrocyte membranes lipids composition
  1. Tez No: 98030
  2. Yazar: MUSTAFA TOKER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FEHMİ SERİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, Eritrosit Membran, Fosfolipid, Lipid
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmada; sigaranın eritrosit membranı lipidleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Membran akışkanlığında önemli bir kriter olan COL/PL ve SM/PC oranları üzerine etkileri 20'şer kişilik üç gurup arasında karşılaştırıldı. Eritrosit membran fosfolipit tayini ince tabaka kromatografısi ile, membran kolesterol tayini ise kolesterol oksidaz metoduyla enzimatik olarak belirlendi. Sigara içen fabrika işçilerinin membran total fosfolipid ortalama değeri 3,407+0,308 mg/1010 hücre, total kolesterol 1,480+0,104 mg/1010 hücre, KOL/PL oranı ise 0,438+0,049 olarak fosfolipid fraksiyonlarının % olarak ortalama değerleri ise PC 30,748+1,430, PE 24,590+2,548, PS 18,674+2,998, SM, 26,137+1,249, SM/PC oranı ise 0,851+0,050 olarak bulundu. Sigara içmeyen fabrika işçilerinin; ortalama total fosfolipid değeri 3,136+0,162 mg/1010 hücre, total kolesterol 1,194+0,098 mg/1010 hücre, COL/PL 0,381+0,031, fosfolipid fraksiyonlarının % olarak ortalama değerleri ise PC 33,142+1,742, PE 29,638+2,289, PS 14,188+1,041, SM 22,888+1,512 ve SM/PC oranı 0,693+0,061 olarak bulundu. Kontrol gurubu kişilerin; ortalama total fosfolipid miktarı 3,098+0,267 mg/1010 hücre, total kolesterol, 1,163+0,086 mg/1010 hücre, COL/PL oranı ise 0,378+0,034 dür. Fosfolipid fraksiyonlarının % olarak ortalama değerleri ise; PC 33,444+1,816, PE 29,555+2,118, PS 14,378+1,012, SM 22,707+1,219 ve SM/PC oranı ise 0,681+0,055 olarak bulundu. İstatistiksel değerlendirme sonuçlarına göre, sigara içenlerle diğer iki gurubun tüm parametre değerleri arasında anlamlı bir farklılık(p( 0.05) varken, sigara içmeyen işçiler ile kontrol gurubu arasında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Sigara içiminin devamı halinde kolesterol ve fosfolipid değerleri ile, COL/PL ve SM/PC oranlarındaki değişimin membran akışkanlığını olumsuz yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study,the effect of smoking on the human erythrocyte membrane lipid composition was studied.The ratios of COL/PL and SM/PC, which are the significant criteria for erithrocyte membrane fluidity, were compared between smokers and non-smokers control of each was consist of 20 subjects.The amount of erithrocyte membrane phospholipid was determined by the methot of Thin layer Cromatography. Determination of membrane cholestrol level was performed ( the methot of cholestrol oxidase ) enzimaticaly. The avarage membrane phospholipid values for smokers who have been working in Tokat Cigarette Factory, was 3,407 ± 0,308 mg/10 l0 cell. Total cholesterol values were 1,480 ±0,104 mg/10 I0 and the ratio of K.OL/PL were 0,438 ± 0,049.The avarage of phospholipid fraction values as percentages were PC 30,748 ± 1,430, PE 24,590 ± 2,548, PS 18,674± 2,998, SM 26,137 ± 1,249 respectively and the ratio of SM/PC was 0,85 1± 0,050. The values for total phospholipid,total cholestrol, KOL/PLfor non-smokers workers in cigarette factory were 3,136 ± 0,162, 1,194 ± 0,098, 0,381± 0,031 respectively.The avarage of phospholipid fraction value as percentages were PC 33,142 ± 1,742, PE 29,638 ± 2,289, PS 14,188 ± 1,041, SM 2,888 ±1,512, and the ratio of SM/PC 0,693 ± 0,061 respectively. The total values for phospholipid,cholesterol and COL/PL ratio for those in control groub were 3,098 ± 0,267, 1,163± 0,086, 0,378 ± 0,034 respectively.The avarage of persantage valve for phospholipid fraction were PC 33,444 ± 1,816, PE 29,556 ± 2,1 18, PS 14,378 ± 1,012, SM 22,707 ± 1,219 and the ratio of SM/PC 0,681 ± 0,055 respectively. From the results obtained for all criteria for smokers,non- smokers and those in control group, a significant difference was found. On the other hand,the difference between non-smokers and control group subjects was nonsignificant.The contination of smoking is thought to change COL/PL and SM/PC ratios that will have a negative effect on membrane fluidity. Key words : Cigarette.Erythrocyte membrane,Phospholiphids, Lipid