Aromatik yağların inhalasyonunun öğretmen adaylarının mesleğe yönelik kaygı, psikolojik iyi oluş ve sabır eğilimleri üzerine etkisi
The effect of inhalation of aromatic oils on pre-service teachers' profession-related anxiety, psychological well-being, and patience tendencies
  1. Tez No: 980316
  2. Yazar: YİĞİT BUĞRA AKYÖN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM ALEV ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji eğitimi, Biology education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bireyler, özellikle öğrenme ortamlarında, çevresel etmenlerden büyük ölçüde etkilenir. Aydınlatma, renkler, oturma düzeni ve diğer faktörler, öğrencilerin davranışlarına ve performanslarına fiziksel ve psikolojik olarak yansıyan etkilere sahiptir. Bu çevresel etmenlerin arasında koku da vardır. Koku duyusu, beyne doğrudan ulaşan en temel yoldur ve bu kokusal mesajlar, beyindeki hafıza ve duygusal değişim merkezlerini kimyasal ve biyolojik olarak etkileyerek öğrenme davranışlarını önemli ölçüde şekillendirebilir. Kokuların ruh halini, fizyolojiyi ve davranışı etkileyebileceğine dair güvenilir kanıtların mevcut olduğu artık günümüzde bilinmektedir. Aromaterapi terimi,“aroma”kelimesinden türetilmiş olup koku veya koku ile tedavi manasında kullanılmaktadır. Bu metot, bireyin zihnini, bedenini ve ruhunu doğal yöntemlerle iyileştirmenin bir yolu olarak özetlenebilir. Bu çalışmanın amacı aromatik yağların inhalasyonunun öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik kaygı, psikolojik iyi oluş ve sabır eğilimleri üzerine etkisi olup olmadığı araştırmaktır. Çalışmanın bir diğer amacı ise deney grubunda yer alan öğretmen adaylarının uygulama sürecine ilişkin görüşlerini tespit etmektir. Çalışmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma yöntem araştırma deseninden faydalanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Ankara ilinde bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesinde öğrenim görmekte olan 38 Fen Bilgisi öğretmen adayı oluşturmuştur. Araştırmanın deney grubunu (N=18) ders esnasında ortamda aromatik yağların inhalasyonunun gerçekleştiği öğretmen adayları, kontrol grubunu (N=20) dersin herhangi bir müdahale yapılmadan gerçekleştiği öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel veri toplama araçları Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Kaygı Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Üniversite Öğrencileri Sabır Eğilim Ölçeğidir. Nitel veriler araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS 25 programı kullanılmış ve gruplar arasında ön ve son test puanları arasındaki farkın belirlenmesinde bağımsız örneklemler için t-testi uygulanmış, anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir. Çalışmanın neticesinde elde edilen bulgular, öğretmen adaylarının ön test puanlarında gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığını; ancak uygulama sonrası yapılan son testlerde psikolojik iyi oluş ve sabır eğilimlerinde deney grubu lehine anlamlı farklılıkların oluştuğunu, buna karşın mesleki kaygı düzeylerinde anlamlı bir değişim meydana gelmediğini göstermiştir. Ayrıca nitel bulgular, öğretmen adaylarının uygulama sürecine yönelik genellikle olumlu görüşler bildirdiklerini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Individuals, particularly in learning environments, are significantly influenced by environmental factors. Elements such as lighting, colors, seating arrangements, and other physical conditions have both psychological and physiological impacts on students' behaviors and performance. Among these environmental factors, scent plays a notable role. Olfaction represents the most direct pathway to the brain, and olfactory signals can chemically and biologically influence brain regions associated with memory and emotional regulation, thereby substantially affecting learning behaviors. It is now well-established that scents can influence mood, physiology, and behavior, and there is a growing body of reliable evidence supporting these effects. The term aromatherapy is derived from the word aroma and refers to the use of scents or essential oils for therapeutic purposes. This method can be described as a natural way to support the healing of an individual's mind, body, and spirit. The aim of this study is to investigate whether the inhalation of aromatic oils has an effect on preservice teachers' occupational anxiety, psychological well-being, and patience tendencies. A secondary objective is to explore the perspectives of preservice teachers in the experimental group regarding the implementation process. A mixed-methods research design was employed, combining both quantitative and qualitative approaches. The study group consisted of 38 preservice science teachers enrolled in the Faculty of Education at a public university in Ankara during the spring semester of the 2023–2024 academic year. The experimental group (N=18) received the intervention of aromatic oil inhalation during class sessions, while the control group (N=20) received no such intervention. Quantitative data were collected using the Occupational Anxiety Scale for Preservice Teachers, the Psychological Well-Being Scale, and the University Students' Patience Tendency Scale. For qualitative data collection, a semi-structured interview form developed by the researcher was used. Quantitative data were analyzed using SPSS 25, and independent samples t-tests were conducted to examine whether there were statistically significant differences between pre-test and post-test scores across groups, with a significance level set at .05. The results indicated that there were no significant differences between the groups in pre-test scores; however, post-test results revealed statistically significant improvements in psychological well-being and patience tendencies in favor of the experimental group, while no significant change was observed in occupational anxiety levels. Additionally, qualitative findings indicated that participants in the experimental group expressed generally positive views regarding the intervention process. Based on these findings, various recommendations are offered for future studies examining the effects of scent-based interventions on psychological variables in educational settings.