Türk bankacılık sistemindeki bankaların sermaye yapıları ve syr karşılaştırmaları yapılarak, sermayenin karlılık üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Examining the effects of capital on profitability by comparing the capital structures and syr of banks in the Turkish banking system
  1. Tez No: 980317
  2. Yazar: ENES GÜLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT TARGAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türk bankacılık sektörü, Turkish banking sector
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bankacılık sektörü Türk finsansal sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu çalışmada Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel bankaların sermaye yapılarının ve sermaye yeterlilik oranlarının (SYR) kârlılık üzerindeki etkilerini analiz edilmiştir. Bu kapsamda, 2015–2024 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak üç kamu, dört özel banka ele alınmıştır. Kârlılık göstergesi olarak aktif kârlılığı (ROA) ve özsermaye kârlılığı (ROE) kullanılmış, analizler panel veri analizi ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular hem kamu hem özel bankalarda SYR'nin ROA üzerinde pozitif ve anlamlı etkisi olduğunu göstermektedir. Ancak ROE açısından bu etki kamu bankalarında kısmen negatif, özel bankalarda ise pozitif yönlüdür. Bununla birlikte, borç/özkaynak oranı ve kaldıraç oranının genel olarak kârlılığı olumsuz etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The banking sector is an integral part of the Turkish financial system. In this study, the effects of capital structures and capital adequacy ratios (CAR) of public and private banks operating in the Turkish banking sector on profitability were analyzed. In this context, three public and four private banks were considered using annual data for the period 2015–2024. Return on assets (ROA) and return on equity (ROE) were used as profitability indicators, and the analyses were conducted using panel data analysis. The findings show that CAR has a positive and significant effect on ROA in both public and private banks. However, this effect is partially negative in public banks and positive in private banks in terms of ROE. However, it was determined that the debt/equity ratio and leverage ratio generally negatively affect profitability.