Tarihi yarımadanın imar rejimi
Zoning regime of the historical peninsula
- Tez No: 980361
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHREDDİN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Koruma amaçlı imar planı, İstanbul Tarihi Yarımada, kültür varlıkları, kentsel sit, Conservation zoning plan, Istanbul Historical Peninsula, cultural assets, urban sites
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
İstanbul'un Fatih bölgesine karşılık gelen Tarihi Yarımada, geçmişten günümüze muhafaza ettiği tarihi, kültürel ve ekonomik öneminden dolayı Türk İmar Hukuku ve şehircilik gelişimi açısından son derece önemli ve mümtaz bir mekandır. Bölge, sahip olduğu kültürel değerler ve coğrafi konumu ile birlikte kendine has bir imar rejimine tabiidir. Tez kapsamında bu rejimin unsurları ve buna bağlı olarak bölgenin özellik arz eden hukuki statüsü belirginleştirilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın öncelikli hipotezi, bir bölgenin imar rejimini, o bölgeye ilişkin koruma ve kullanma politikaları arasındaki diyalektik ilişkinin belirlediğidir. Bölgenin imar faaliyetlerinden sorumlu aktörler ve ürettikleri politikalar, dönem şartlarına ve politik tercihlerine bağlı olarak koruma yahut kullanma eğilimi gösterecektir. Bu anlamda öncelikle bölgenin Tanzimat dönemi ile başlayan planlama serencamı aktarılmış, sürecin politik dinamikleri ile beraber farklılaşan şehir planlama pratiklerinin izi sürülmüş, koruma amaçlı imar planı kavramının usul ve esasları ile plan uygulama araçları Tarihi Yarımada ile ilişkilendirilerek incelenmiştir. Bölgenin imar rejiminin tecessüm ettiği esas düzenleyici olarak mer'i 2012 onan tarihli Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Plan hükümleri esas alınmış, Yarımadanın koruma bölgeleri ve yenileme bölgeleri ile bu bölgelerdeki imar faaliyetlerinden sorumlu idari aktörler tespit edilerek koruma kullanma dengesi kavramı planda getirilen koşullar üzerinden değerlendirilmiştir. Devletin kültür varlıklarının korunması ve yaşatılması konusunda anayasadan kaynaklanan sorumluluğu ile birlikte Tarihi Yarımada'nın mevcut kültürel eser yoğunluğu göz önünde bulundurulduğunda ayrıca önem arz eden koruma ilkeleri ve nihayet Tarihi Yarımada genelinde koruma kullanma dengesinin tesisinde kilit önem taşıdığını düşündüğümüz ihya müessesi uygulamaya ilişkin çeşitli yargı kararları ışığında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Historical Peninsula, which corresponds to the Fatih district of Istanbul, is an extremely important and distinguished place in terms of Turkish Zoning Law and urban planning development due to the historical, cultural and economic importance it has preserved from the past to the present. The region is subject to a unique zoning regime due to the its cultural values and geopolitical location. Within the scope of the thesis, the elements of this regime and, accordingly, the spesific legal status of the region have been tried to be clarified. The primary hypothesis of the study is that the zoning regime of a region is determined by the dialectical relationship between the conservation and utilization policies. The actors responsible for the zoning activities of the region and the policies they produce will tend to conserve or utilize depending on the conditions of the period and their political preferences. In this sense, first of all, the planning process of the region, starting with the Tanzimat period, is presented, the political dynamics of the process and the differentiated urban planning practices are traced, the procedures and principles of the concept of conservation zoning plan and the plan implementation tools are analyzed in relation to the Historical Peninsula. The provisions of the Historical Peninsula Conservation Master and Implementation Zoning Plan, approved 2012, are taken as the main regulator the zoning regime of the region, and by determining the conservation zones and renewal zones of the Peninsula and the administrative actors responsible for the zoning activities in these regions, the concept of conservation- utilization balance is evaluated through the conditions set forth in the plan. Considering the state's responsibility arising from the constitution to protect and sustain these assets, as well as the existing density of cultural artifacts in the Historical Peninsula, the principles of conservation, which are also important, and finally the institution of reconstruction which we think is of key importance in establishing the balance of conservation and utilization throughout the Historical Peninsula, have been examined in the light of various judicial decisions regarding implementation.