Okul öncesi öğretmenlerin gelişime uygun uygulamalara yönelik inançları ile kültürel değerlere duyarlı sınıf yönetimi özyeterlilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between preschool teachers' beliefs towards developmentally appropriate practices and their self-efficacy in culturally responsive classroom management
  1. Tez No: 980362
  2. Yazar: SÜHEYLA ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişime uygun uygulamalar, kültürel değerlere duyarlı, okul öncesi, sınıf yönetimi
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı okul öncesi öğretmenlerinin gelişime uygun uygulamalara ilişkin inançları ile kültürel değerlere duyarlı sınıf yönetimi özyeterlikleri arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini Van ilindeki 402 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada ilişkisel araştırma yöntemi kullanılmış ve araştırmanın verileri Gelişime Uygun Uygulamalar İnanç Ölçeği ve Kültürel Değerlere Duyarlı Sınıf Yönetimi Özyeterlik Ölçeğiyle toplanmıştır. Araştırmada betimleyici istatistikler, Kruskal Wallis, Mann-Whitney U testleri ve Spearman Korelasyon testleri kullanılmıştır. Araştırmada, Gelişime Uygun Uygulamalara İnançları ile Kültürel Değerlere Duyarlı Sınıfı Yönetimi Yeterlikleri arasında orta düzeyde, pozitif yönde (r:,497) ve anlamlı (p= 0,05) bir ilişki oluğu saptanmıştır. Araştırmada Gelişime Uygun Uygulamalara Öğretmen İnanç Ölçek puanlarının Kültürel Değerlere Duyarlı Sınıf Yönetimi özyeterlik ölçek puanlarını pozitif ve anlamlı olarak etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca Gelişime Uygun Uygulamalara Öğretmen İnanç ölçek puanındaki artışların Kültürel Değerlere Duyarlı Sınıf Yönetimi özyeterlik ölçek puanını anlamlı şekilde artırdığı (B = 45,104, β = ,487, p < .001) belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda katılımcıların gelişime uygun uygulamalara ilişkin inançlarının yüksek olduğu; cinsiyet, eğitim düzeyi, kıdem yılı, ikinci dil bilmeleri ve sınıf mevcudunun gelişime uygun uygulamalara inançlarında anlamlı fark oluşturmadığı fakat yaş, çalıştıkları kurum ve çalışma şekillerine göre ölçeğin Gelişime Uygun Uygulamalar alt boyutunda anlamlı farklılıkların olduğu ve ayrıca yaş değişkeni açısından Gelişime Uygun Olmayan boyutunda ve ölçeğin genel toplam puanında anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Araştırmada öğretmenlerin kültürel değerlere duyarlı sınıf yönetiminde özyeterliklerinin yüksek olduğuldukları; kültürel değerlere duyarlı sınıf yönetimi yeterliklerinde cinsiyet, yaş, ikinci dil bilme, eğitim düzeyi, kıdem yılı, çalıştıkları kurum türü, çalışma şekli, sınıf mevcudunun anlamlı bir fark oluşturmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the relationship between preschool teachers' beliefs regarding developmentally appropriate practices and their self-efficacy in culturally responsive classroom management. The sample of the study consists of 402 preschool teachers in Van province. A relational research design was used, and data were collected through the Beliefs about Developmentally Appropriate Practices Scale and the Culturally Responsive Classroom Management Self-Efficacy Scale. Descriptive statistics, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U tests, and Spearman Correlation tests were employed in the analysis. The study found a moderate, positive (r = .497) and significant (p = 0.05) relationship between teachers' beliefs about developmentally appropriate practices and their self-efficacy in culturally responsive classroom management. It was determined that teachers' belief scores regarding developmentally appropriate practices positively and significantly predicted their scores on the culturally responsive classroom management self-efficacy scale. Moreover, increases in belief scores about developmentally appropriate practices significantly increased culturally responsive classroom management self-efficacy scores (B = 45.104, β = .487, p < .001). As a result of the study, it was found that the participants had high levels of beliefs regarding developmentally appropriate practices. Variables such as gender, level of education, years of experience, knowledge of a second language, and class size did not create significant differences in their beliefs about developmentally appropriate practices. However, significant differences were found in the Developmentally Appropriate Practices subdimension based on age, the type of institution they work in, and their working patterns. Additionally, significant differences were found in the Developmentally Inappropriate Practices subdimension and the overall scale scores based on the age variable. It was also found that teachers had high self-efficacy in culturally responsive classroom management. No significant differences were found in self-efficacy scores for culturally responsive classroom management based on gender, age, knowledge of a second language, education level, years of experience, type of institution, working patterns, or class size.