Milli Kütüphane 06 Yz A 1879 Numaralı Şiir Mecmuasının transkripsiyonlu metni ve incelenmesi
Transcribed text and analysis of The National Library's Poetry Macmua No. 06 Yz A 1879
- Tez No: 980364
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Halk Edebiyatı, Şiir Mecmuası, Şiir mecmuaları, Classical Turkish Literature, Folk Literature, Poetry Magazine, Poetry magazines
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
.Edebiyat tarihimizde mecmualar önemli bir yere sahiptir. Muhteva özellikleri açısından baktığımızda bize sunulan bilgiler azımsanmayacak derecede önemlidir. Mecmuaların geniş bir yazım olanağına sahip olması mecmuayı oluşturan kişiye yani müellif, müstensih ya da mürettibine özgür bir saha inşa etmektedir. Mecmualar gerek estetik zevkimizi artıran şiirler barındırması gerekse sosyal hayatta işimize yarayacak fevaid kayıtlarıyla bizlere geniş bir faydalanma alanı sağlar. Bu çalışmada incelenen mecmua; Milli Kütüphane'de yer alan 06 Mil Yz A 1879 numaralı“Mecmua-i Eş'ar”isimli bir şiir mecmuasıdır. Mürettibi ya da mürettibleri belli olmayan mecmuanın, içerisinde bulunan bazı tarih kayıtlarından ve şairlerden hareketle 19. yüzyılda tertip edildiği ifade edilebilir. Bu kapsamda çalışmadaki amacımız literatürde rastlanmayan şiirleri gün yüzüne çıkarmanın yanı sıra halk edebiyatı nazım şekilleri ile klasik edebiyat nazım şekillerinin iç içe sunulduğu mecmuanın transkripsiyon yöntemi ile Latin alfabesine aktarılıp incelenmesini sağlamaktır. İncelemeler neticesinde tertip edildiği yüzyılda kullanılan söz varlığından sosyal hayatta kullanılabilecek tıbbi reçetelere, tariflere, türkülerden gazellere birçok nazım şekli ile oluşturulan şiirler tespit edilmiştir. Birinci bölümde mecmua kavramı hakkında bilgiler sunulmuş; tablolar ile şairler, yüzyıllar ve kullanılan nazım şekillerinin tespiti yapılmıştır. Mecmuanın nüsha tavsifi ele alınmış ve mecmuada tespit edilen imla hatalarına değinilmiştir. İkinci bölümde metnin kuruluşunda takip edilen yöntem Latin alfabesine aktarılan metin ve sonuç bölümü sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
.Magazines hold a significant place in our literary history. When viewed from a content perspective, the information they provide is significantly more significant. The wide range of writing possibilities offered by magazines creates a free environment for the creator—the author, scribe, or compositor. Magazines offer us a wide range of opportunities, both for poetry that enhances our aesthetic pleasure and for the various records that serve us in social life. The journal examined in this study is a poetry journal titled“Mecmua-i Eş'ar,”numbered 06 Mil Yz A 1879 and housed in the National Library. The editor(s) of this journal are unknown, but based on some historical records and poets it contains, it can be assumed that it was compiled in the 19th century. In this context, our aim in this study is not only to uncover poems not previously encountered in literature but also to transcribe and analyze this journal, which interweaves the verse forms of folk literature with those of classical literature. The analysis revealed poems composed in a wide range of verse forms, from the vocabulary used in the century in which they were compiled to medical prescriptions and recipes for social use, from folk songs to ghazals. The first section presents information about the concept of the journal, identifying the poets, centuries, and verse forms used through tables. A description of the journal's copies is provided, and spelling errors identified throughout the journal are addressed. The second section presents the methodology employed in constructing the text, the text transcribed into the Latin alphabet, and the conclusion.