Tarih öğretiminde youtube kullanımına ilişkin öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi
An evaluation of teachers' opinions on the use of youtube in history education
- Tez No: 980365
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY TOPTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Tarih eğitimi, Öğretmen görüşleri, Social media, History education, Teacher opinions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, tarih öğretmenlerinin YouTube platformunu tarih öğretiminde nasıl kullandıklarını, bu kullanımın öğretim sürecine katkılarını, karşılaşılan sınırlılıkları ve öğretmen rollerindeki olası değişimi öğretmen görüşleri doğrultusunda ortaya koymaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında görev yapan 15 tarih öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve öğretmenlerle yüz yüze bireysel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen nitel veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiş; temalar, kategoriler ve kodlar belirlenerek bulgular tablolaştırılmış, doğrudan alıntılarla desteklenmiştir. Araştırma bulgularına göre öğretmenlerin büyük çoğunluğu, YouTube videolarını tarih derslerinde soyut kavramları somutlaştırmak, görselliği artırmak, öğrencilerin ilgisini çekmek ve dersi zenginleştirmek amacıyla kullandıklarını belirtmiştir. Bunun yanında, öğretmenler YouTube kullanımında sıklıkla karşılaşılan başlıca sorunlar arasında içerik güvenilirliği, tarihsel doğruluk eksikliği, algoritma yönlendirmesi, ideolojik anlatılar ve pedagojik uyumsuzluklar gibi sınırlılıklara dikkat çekmiştir. Ayrıca bazı öğretmenler, öğrencilerin dijital içerikleri sorgulamadan kabul etme eğiliminde olduklarını ve bu nedenle dijital okuryazarlık becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Bulgular, YouTube kullanımının öğretmen rollerinde de dönüşüme neden olduğunu; öğretmenlerin geleneksel bilgi aktarıcı rolünden çıkarak rehberlik eden, yönlendiren ve eleştirel düşünmeye teşvik eden bir konuma geçtiklerini göstermektedir. Araştırma sonucunda, YouTube'un tarih öğretiminde etkili biçimde kullanılabilmesi için öğretmenlerin eleştirel içerik seçimi konusunda yetkinlik kazanmaları ve dijital okuryazarlık düzeylerinin artırılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal how history teachers use the YouTube platform in history education, to what extent this usage contributes to the teaching process, what limitations they encounter, and how this affects the role of the teacher. The study was conducted using the qualitative research method, specifically the case study design. The study group consists of 15 history teachers working in public schools affiliated with the Ministry of National Education during the 2024–2025 academic year. The data were collected through a semi-structured interview form developed by the researcher, and face-to-face individual interviews were conducted. The collected data were analyzed using the content analysis method; themes, categories, and codes were determined, the findings were presented in tables, and supported by direct quotations. According to the findings, the majority of teachers stated that they use YouTube videos in history lessons to concretize abstract concepts, increase visuality, attract students' attention, and enrich the course. However, teachers frequently emphasized limitations such as content reliability, lack of historical accuracy, algorithmic influence, ideologically biased narratives, and pedagogical incompatibilities. Additionally, some teachers pointed out that students tend to accept digital content without questioning it, and therefore, there is a need to improve students' digital literacy skills. The findings also indicate that the use of YouTube has led to a transformation in teachers' roles—from being traditional transmitters of knowledge to acting as guides, facilitators, and promoters of critical thinking. As a result, it has been concluded that the effective integration of YouTube into history education requires teachers to gain competence in critical content selection and to enhance their level of digital literacy.