Kemâlüddîn el-Endicânî'nin nübüvvet anlayışı
The concept of prophethood in the thought of Kamāl al-Dīn al-Andijānī
- Tez No: 980377
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM TOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelam, Islamic theology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Nübüvvet kelam ilmi ve tarihi açısından önemli bir meseledir. Bu çalışmada nübüvveti Kemâlüddîn el-Endicânî'nin kendine özgü delillendirmeleriyle birlikte nasıl ele aldığı ortaya konulmaya çalışılacaktır. Bununla birlikte çalışma, Endicânî'nin kelamî açıdan durduğu yeri de ifade etmesi bakımından önem teşkil etmektedir. Henüz ülkemizde yeterince tanınmayan Endicânî'nin kapalı kalan bu mirasını tanıtmak ve ortaya koymak bu çalışmanın en temel amacı olarak ifade edilebilir. Endicânî gerek Ehl-i sünnet gerekse diğer fırkaların konuyla ilgili iddialarını ele alıp teker teker incelemekte ve peygamberliğin gerekliliği, mucize, peygamberliğin ispatı ve ismet konularında birtakım sonuçlara ulaşmaktadır. Bu sonuçlardan en önemlisi nübüvvetin aklen gerekli olduğunu izah etmesi ve kendi delilleriyle ortaya koymasıdır. Ayrıca peygamberliğin gerekli olmadığını savunan gruplara karşı verdiği cevapların kendi düşünce sistemi içerisinde tutarlı ve eleştirel olduğunu kaydetmek gereklidir. Diğer taraftan nübüvvet konusu özelinde Endicânî'nin Hanefî-Mâtürîdî çizgiye tutunmuş olması, diğer gruplara karşı nasıl bir tutum sergilediğinin de göstergesi olmaktadır. Nübüvvet konusu içerisinde ihtilaflı olan meselelere yaklaşımı ve cevaplandırmaları Endicânî'nin kelam sahasında ilmi olarak yetkin olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak Endicânî nübüvvet meselesini açıklamak peygamberliğin gerekliliğini savunmak ve özelliklerini, şartlarını, faydalarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Prophethood is a significant issue both in terms of the science and history of kalām. This study aims to examine how Kamāl al-Dīn al-Endijānī addresses the topic, along with his distinctive methods of reasoning and argumentation. Moreover, the research holds importance as it reflects Endijānī's theological stance within the discipline of kalām. One of the main objectives of this study is to introduce and analyze the relatively unexplored intellectual legacy of Endijānī, who remains little known in Turkey. Endijānī systematically engages with and evaluates the arguments of both the Ahl al-Sunnah and other sectarian groups regarding prophethood, reaching conclusions on its necessity, miracles, proofs, and the infallibility of prophets. The most significant of these conclusions is his rational demonstration of the necessity of prophethood through his own evidential reasoning. Furthermore, his responses to groups denying the need for prophethood are logically coherent and critically grounded within his intellectual framework. His adherence to the Hanafī-Māturīdī tradition in addressing contested issues of prophethood demonstrates his theological orientation. Ultimately, Endijānī clarifies, defends, and systematically explicates the necessity, conditions, and benefits of prophethood.