İzmir ili Çeşme ilçesinde ev ortamında yaşayan 65 yaş ve üzerindeki bireylerde fiziksel aktivite ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between physical activity and quality of life in individuals aged 65 years and over living in a home environment in Çeşme district of İzmir province
- Tez No: 980395
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP SOFUOĞLU, DOÇ. DR. ÜMMÜ TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Geriatri, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Geriatrics, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, Geriatri, Sağlıklı yaşlanma, Yaşam kalitesi, Physical activity, Geriatrics, Healthy aging, Quality of life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, İzmir ili Çeşme ilçesinde ev ortamında yaşayan 65 yaş ve üzerindeki bireylerde fiziksel aktivite düzeyi ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Kesitsel tipte tasarlanan bu çalışma, toplam 113 yaşlı birey ile yürütülmüştür. Katılımcıların fiziksel aktivite düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) ile, yaşam kaliteleri ise SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, fiziksel aktivite düzeyi yüksek olan bireylerin yaşam kalitesi alt boyutlarında anlamlı düzeyde daha yüksek puanlara sahip oldukları belirlenmiştir. Özellikle fiziksel fonksiyon, genel sağlık, sosyal işlevsellik ve enerji/vitalite alt boyutlarında fiziksel aktivite düzeyine paralel olarak iyileşme gözlenmiştir. Ayrıca, erkek bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin ve yaşam kalitesi puanlarının kadınlara göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, yaşlı bireylerin yaşam kalitesinin artırılmasında fiziksel aktivite düzeylerinin yükseltilmesinin önemli bir rol oynadığı sonucuna varılmıştır. Bu kapsamda, yaşlı bireylere yönelik fiziksel aktiviteyi destekleyen programların yaygınlaştırılması ve bölgesel ihtiyaçlara uygun stratejilerin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the relationship between physical activity levels and quality of life among individuals aged 65 and over living in a home environment in the Çeşme district of İzmir, Turkey. Designed as a cross-sectional study, the research was conducted with a total of 113 elderly participants. Physical activity levels were assessed using the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), while quality of life was measured with the SF-36 Health Survey. The findings revealed that individuals with higher levels of physical activity had significantly higher scores in several quality of life subdimensions. Notably, improvements were observed in physical functioning, general health, social functioning, and vitality scores in parallel with increased physical activity levels. Moreover, male participants were found to have statistically higher physical activity levels and quality of life scores compared to female participants. In conclusion, the results indicate that increasing physical activity levels plays a critical role in enhancing the quality of life among older adults. It is recommended that physical activity promotion programs tailored to the needs of elderly individuals be implemented and expanded at the regional level.