Proaktif kişilik ve psikolojik iyi oluş ilişkisinde koçluk becerilerinin aracı rolü
The mediating role of coaching skills in the relationship between proactive personality and psychological well-being
- Tez No: 980398
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÇAPAN ÖZEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Pozitif psikoloji, Proaktif kişilik, Positive psychology, Proactive personality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma bireylerde proaktif kişilik özellikleri ile psikolojik iyi oluş arasında, koçluk becerilerinin aracılık rolüne odaklanarak analiz yapmayı amaçlamaktadır. Nicel araştırma yöntemi benimsenmiş, kolayda örnekleme yöntemi ve çevrimiçi kullanıcı ortamı aracılığı ile İstanbul'da yaşayan 18 yaş üzeri olan ve en az 1 yıl kıdemi olan bireylere ulaşılmıştır. Katılım gösteren 405 katılımcıdan elde edilen veriler, ilişkisel tarama ve kavramsal bağlardan hareket ederek yapısal eşitlik modeli (YEM) kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularının anlamlı olduğu görülmüş, proaktif kişilik özellikleri bulunan bireylerde psikolojik iyi oluş düzeylerinin yüksek olduğunu ve koçluk becerilerinin bu ilişkide aracılık rolü bulunduğu ortaya konmuştur. Katılımcıların anket sorularına verdiği yanıtlar, psikolojik iyi oluş düzeyinde proaktif kişilik özelliklerinin önemli bir rol oynadığını ve koçluk becerileri geliştirmenin bu ilişkide etkili olduğunu vurgulamıştır. Koçluk becerilerinin öz farkındalık, etkili iletişim, sosyal destek ve gelişimi kolaylaştırma gibi yönleriyle bireyin iyi oluşunu artırabileceği anlaşılmaktadır. Çalışma psikolojik iyi oluş halinde artış sağlanmasını desteklemek için koçluk becerilerinin geliştirilmesini önermektedir. Araştırma, organizasyonlarda oluşturulacak ekiplerin proaktif kişilik özellikleri gösteren bireylerden oluşmasının ve bu kişilerin koçluk becerileri ile gelişimine destek verilerek, bireysel ve toplumsal iyi oluşa katkı sağlanabilmesine ilişkin politika geliştirme süreçlerine destek vermektedir. Bu çalışmanın kuşaklar arası analiz ve yaklaşımlar ile birlikte değerlendirilerek zenginleştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the relationship between proactive personality traits and psychological well-being in individuals, focusing on the mediating role of coaching skills. A quantitative research method was adopted, and individuals aged 18 and over living in Istanbul with at least one year of seniority were reached through convenience sampling and an online user environment. The data obtained from 405 participants were analyzed using a structural equation model (SEM) based on relational screening and conceptual links. The research findings were found to be meaningful, revealing that individuals with proactive personality traits have high levels of psychological well-being and that coaching skills play a mediating role in this relationship. Participants' responses to the survey questions emphasized that proactive personality traits play an important role in psychological well-being and that developing coaching skills is effective in this relationship. It is understood that coaching skills can enhance an individual's well-being through aspects such as self-awareness, effective communication, social support, and facilitating development. The study recommends developing coaching skills to support an increase in psychological well-being. The research supports policy development processes related to ensuring that teams formed in organizations consist of individuals with proactive personality traits and that these individuals' development is supported through coaching skills, thereby contributing to individual and social well-being. It is recommended that this study be enriched by evaluating it in conjunction with intergenerational analysis and approaches.