Otoimmün tip1 diyabet hastalarında çocukluk dönemi örselenme yaşantıları ile benlik farklılaşması arasındaki ilişkide dissosiyatif eylemlerin aracı rolü
The mediating role of dissociative activites in the relationship between childhood trauma experiences and self differentiation in autoimmune type1 diabetes patients
  1. Tez No: 980403
  2. Yazar: BEYZA NAÇAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dissosiyasyon, diyabet, benlik, travma, Diabetes mellitus-tip 1, Gelişim psikolojisi, Kendilik psikolojisi, Klinik psikoloji, İnsan psikolojisi, Dissociation, diabetes, self, trauma, Diabetes mellitus-type 1, Development psychology, Self psychology, Clinical psychology, Human psychology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Yürütülen bu tez çalışmasında otoimmün Tip 1 diyabet hastalığına sahip olan bireylerde çocukluk dönemi örselenme yaşantılarının benliğin farklılaşması ile ilişkisinde dissosiyatif yaşantıların aracı rolü incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi otoimmün Tip 1 diyabeti bulunan 146 yetişkin bireyden oluşmaktadır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında; demografik bilgi formu, Türkçe Dissosiyatif Eylemler Ölçeği (T-DEÖ), Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantıları Ölçeği ve Benlik Farklılaşma Ölçeği (BFÖ) kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi için korelasyon analizleri, değişkenler arasındaki aracılık rolünün ölçümü için yapısal eşitlik modelinin kullanılmıştır. Bu araştırmanın elde edilmiş olan verilerine göre; Otoimmün Tip 1 diyabete sahip olan yetişkinlerde, çocukluk çağı örselenme yaşantılarının benlik farklılaşması ile ilişkisinde dissosiyatif eylemlerin tam aracılık rolü olduğu bulunmuştur. Bireylerin çocukluk döneminde yaşadığı örselenme yaşantıları dissosiyatif mekanizmalarına savunma olarak başvurmalarını artırmakta ve dolayısıyla sağlam, özerk ve dengeli bir benliği ifade eden benlik farklılaşması seviyelerini düşürmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis has studied the mediating role of dissociative experiences in the relationship between childhood traumatic experiences and identity differentiation in individuals with autoimmune Type 1 diabetes. To collect the research data, a demographic information form, the Turkish Dissociative Experiences Scale (T-DES), the Childhood Trauma Questionnaire, and the Differentiation of Self Inventory (DSI) were used. Correlation analyses were used to examine the relationships between the variables, and structural equation modeling was used to measure the mediating role between the variables. According to the data obtained from this study: It was found that dissociative experiences have a full mediating role in the relationship between childhood trauma and differentiation of self in adults with autoimmune Type 1 diabetes. Adverse experiences in childhood increase individuals' reliance on dissociative mechanisms as a defense and, consequently, reduce levels of self-differentiation, which denotes a robust, autonomous, and balanced self.