Caterıno Zeno'nun Anadolu ve İran seyahatleri (XV. yüzyıl)
Travels of Caterino Zeno in Anatolia and Iran (15th century)
  1. Tez No: 980416
  2. Yazar: SALİHCAN KOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Uzun Hasan, İran, İtalya, Anatolia, Uzun Hasan, Iran, Italy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
XV. yüzyılda Venedikli bir diplomat ve gezgin olan Caterino Zeno, aldığı görevle Osmanlı-Akkoyunlu mücadelesinin en kritik döneminde Anadolu ve İran'a seyahat etmiştir. Kökeni Venedik'in soylu ailelerine dayanan Zeno, 1470'te Eğriboz'un Fatih Sultan Mehmed tarafından fethinin ardından, Venedik Cumhuriyeti tarafından Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın nezdine elçi olarak gönderilmiştir. Osmanlı'ya karşı bir 'ikinci cephe' kurma görevini üstlenen Zeno, bu süreçte kaleme aldığı raporları ile bahis konusu döneme ışık tutmuştur. İki bölümden müteşşekkil olan ve Zeno'nun tanıklığı ile derleyicisi Giovanni Battista Ramusio'nun eklemelerinden oluşan bu seyahatname, Akkoyunlu tarihi için önemli bir Batılı birincil kaynak olmasına rağmen, şimdiye kadar aslı olan İtalyancadan Türkçeye doğrudan kazandırılmamıştır. Bu çalışmada, eser ilk defa aslı olan İtalyancadan Türkçeye kazandırılmış; metin içerisinde yapılan detaylı notlandırmalar ve eleştirel analizlerle metnin akademik değeri kuvvetlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Caterino Zeno, a 15th-century Venetian diplomat and traveler, was commissioned to travel to Anatolia and Persia at a critical juncture in the Ottoman-Aq Qoyunlu conflict. Hailing from a noble Venetian family, Zeno was dispatched as an envoy by the Republic of Venice to the court of the Aq Qoyunlu ruler Uzun Hasan in the aftermath of the conquest of Negroponte by Fatih Sultan Mehmed in 1470. Tasked with establishing a 'second front' against the Ottomans, Zeno illuminates the period in question through the reports he penned during his mission. This travelogue, which is composed of two parts and consists of Zeno's testimony alongside additions by its compiler, Giovanni Battista Ramusio, is an important Western primary source for Aq Qoyunlu history. Despite its significance, it has not been previously translated directly from its original Italian into Turkish. In this study, the work is translated from its original Italian into Turkish for the first time; its academic value has been enhanced through detailed annotations and critical analyses provided within the text.