Ankara ilinde görev alan aile hekimliği asistanlarının yapay zekâ okuryazarlığı düzeyleri ve yapay zekâya karşı genel tutumları
Artificial intelligence literacy levels and general attitudes towards artificial intelligence of family medicine residents working in Ankara
  1. Tez No: 980437
  2. Yazar: ÖMER FARUK ABİDİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SELDA TEKİNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, yapay zekâ, okuryazarlık, tutum, Family practice, artificial intelligence, literacy, attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Ankara ilinde görev yapan aile hekimliği asistanlarının yapay zekâ okuryazarlığı düzeylerini ve yapay zekâya yönelik genel tutumlarını sosyodemografik özellikleriyle birlikte değerlendirmek, bu doğrultuda mevcut durumu ortaya koyarak sağlık hizmetlerinde geleceğe yönelik katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte planlanan araştırmaya 01.03.2025 – 01.07.2025 tarihleri arasında Ankara ilinde görev yapan toplam 96 aile hekimliği asistanı katılmıştır. Veriler, sosyodemografik özellikleri, yapay zekâ farkındalığını, eğitim ve kullanım deneyimlerini sorgulayan soruları ve Yapay Zekâ Okuryazarlığı Ölçeği ve Yapay Zekâya Yönelik Genel Tutum Ölçeğini içeren anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %61,5'i kadın olup yaş ortalaması 31,1±5,1 yıldır. Asistanların %89,6'sı yapay zekâ kavramını daha önce duymuş, ancak hiçbiri bu konuda resmi eğitim almamıştır. Katılımcıların %86,5'i herhangi bir yapay zekâ uygulamasını deneyimlemiş, %55,2'si genel yapay zekâ gelişmelerini, %40,6'sı ise tıptaki yapay zekâ uygulamalarını takip etmektedir. Asistanların %65,6'sı yapay zekânın tıpta faydalı olacağını, %55,2'si ise birinci basamak sağlık hizmetlerinde katkı sağlayacağını düşünmektedir. Gelecekte yapay zekânın birinci basamakla bütünleşmesini isteyenlerin oranı %81,3 olarak saptanmıştır. Ölçek sonuçlarına göre katılımcıların yapay zekâ okuryazarlığı düzeyleri ortalamanın üzerinde, genel tutumları ise olumlu taraftadır. Cinsiyet, yaş ve asistanlık türüne göre anlamlı farklılık bulunmamıştır. Ancak mesleki kaygı düzeyi yüksek olan katılımcılarda yapay zekâya yönelik olumsuz tutumlar daha belirgindir. Sonuç: Bu çalışma, aile hekimliği asistanlarının yapay zekâya karşı genel olarak olumlu bir tutum sergilediğini ve yüksek okuryazarlık düzeyine sahip olduklarını göstermektedir. Ancak resmi eğitim eksikliği, bu teknolojilerin klinik pratiğe entegrasyonunda bir engel oluşturmaktadır. Bulgular, tıp eğitimi programlarına yapay zekâya yönelik derslerin ve uygulamalı eğitimlerin eklenmesi gerektiğini düşündürmektedir. Gelecekte daha geniş örneklemlerle yapılacak araştırmaların, sağlık sisteminde yapay zekânın etkin kullanımına katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the artificial intelligence (AI) literacy levels and general attitudes toward AI among family medicine residents working in Ankara, and to highlight the current level of awareness in order to provide insights for future integration into healthcare services. Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted between 01.03.2025 and 01.07.2025 with the participation of 96 family medicine residents. Data were collected through a structured questionnaire including sociodemographic characteristics, awareness, education, and usage of AI. In addition, the Artificial Intelligence Literacy Scale and the General Attitudes Toward Artificial Intelligence Scale were administered. Results: Of the participants, 61.5% were female, and the mean age was 31.1±5.1 years. While 89.6% had previously heard of AI, none had received formal training. A total of 86.5% reported using an AI-based application, 55.2% followed AI developments in general, and 40.6% followed AI-related advances in medicine. Overall, 65.6% believed that AI would be beneficial in medicine, and 55.2% thought it would contribute to primary healthcare. Moreover, 81.3% of the participants supported the future integration of AI into primary care. The mean AI literacy score was high, and attitudes toward AI were generally positive. No significant differences were found across gender, age, or type of residency. However, residents with higher professional anxiety exhibited more negative attitudes toward AI. Conclusions: The findings of this study indicate that family medicine residents demonstrate high levels of AI literacy and generally positive attitudes toward AI. Nevertheless, the absence of formal education on AI may hinder effective clinical integration. These results underscore the necessity of incorporating AI-related courses and practical training into residency programs. Further large-scale studies are needed to support the effective adoption of AI in healthcare systems.