Kütahya yöresinde yayılış gösteren sivrisinek türlerinin belirlenmesi
Determination of mosquito species distributed in the Kütahya region
  1. Tez No: 980444
  2. Yazar: MAKBULE YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ANIL İÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Biyoloji, Parasitology, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Anophelinae, Culicidae, Culicinae, Coquillettidia, Diptera, Vektör, Anophelinae, Culicidae, Culicinae, Coquillettidia, Diptera, Vector
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kütahya yöresinde yapılmış bu çalışma, daha önce yörede sivrisinekler üzerinde bir çalışma yapılmamış olması nedeniyle literatürde bölge populasyonunu gösteren ilk kayıt olma özelliğindedir. Kütahya merkez sınırları içerisinde Bölcek Mahallesi, Çamlıca mesire alanı, Dumlupınar Üniversitesi Merkez Kampüsü, Enne mesire alanı, Hacıazizler mevkii, Regülatör mesire alanı, Sporkent mahallesi, Toki- Akkent mahallesi, Yedigöller mevkii, Yoncalı mahallesi, Zafertepe mahallesi olmak üzere on bir farklı bölgeden ışık tuzağı ile toplanan (n=247) ve larvaların yetiştirilmesiyle elde edilen (n=35) toplamda 282 dişi yetişkin sivrisinek morfolojik özelliklerine göre tanımlama yapılmıştır. Tanımlama sonucu dört cinse ait sekiz farklı tür tespit edilmiştir. Bu türler; Anopheles maculipennis kompleks Meigen, 1818 (%2,13), Anopheles sacharovi Favre, 1903 (%0,30), Culex hortensis Ficalbi, 1889 (%0,71), Culex pipiens Linnaeus, 1758 (%87,59), Culex theileri Theobald, 1903 (%1,22), Culiseta annulata Schrank, 1776 (% 0,35), Culiseta longiareolata Macquart, 1838 (%7,09 ), Coquillettidia richiardii Ficalbi, 1889 (%0,35) oranlarında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study, conducted in the Kütahya region of Turkey, represents the first documented survey of mosquito populations in the area, thus providing a valuable baseline for future entomological and epidemiological research. A total of 282 adult female mosquitoes were identified based on morphological characteristics, including 247 specimens collected using light traps and 35 reared from larvae. Sampling was carried out across eleven distinct locations within the central district of Kütahya: Bölcek Neighborhood, Çamlıca Recreation Area, Dumlupınar University Main Campus, Enne Recreation Area, Hacıazizler Region, Regulator Recreation Area, Sporkent Neighborhood, Toki-Akkent Neighborhood, Yedigöller Region, Yoncalı Neighborhood, and Zafertepe Neighborhood. Morphological identification revealed eight distinct species belonging to four genera. The species composition and relative abundances were as follows: Anopheles maculipennis kompleks Meigen, 1818 ( %2,13), Anopheles sacharovi Favre, 1903 (%0,30 ), Culex hortensis Ficalbi, 1889 (%0,71 ), Culex pipiens Linnaeus, 1758 (%87,59) , Culex theileri Theobald, 1903 (%1,22 ), Culiseta annulata Schrank, 1776 (% 0,35), Culiseta longiareolata Macquart, 1838 (%7,09 ), Coquillettidia richiardii Ficalbi, 1889 (%0,35). These findings provide the first comprehensive record of adult mosquito species distribution in the Kütahya region and contribute to the broader understanding of mosquito fauna in western Anatolia.