Tokat ili ekolojik şartlarında ceviz (juglans regia L.) aşılarında aşı başarı oranı ve fidan randımanını yükselten bazı değişik uygulamaların belirlenmesi üzerine bir araştırma
A Researh on determination of some different applias increased the bud-take and sapling ratios in walnut (juglans regia L.) patch budding in Tokat ecological conditions
- Tez No: 98049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR AKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz, aşı başarı oranı, soğuk zararı, koruyucu tedbirler, Walnut, bud-take ratio, frost damage, protection expedients
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET TOKAT ILI EKOLOJİK ŞARTLARINDA CEVİZ (Juglans regia L.) AŞILARINDA AŞI BAŞARI ORANI VE FİDAN RANDIMANINI YÜKSELTEN BAZI DEĞİŞİK UYGULAMALARIN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Salih KESKİN Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2000, 52 Sayfa Danışman: Doç. Dr. Yaşar AKÇA Jüri: Doç. Dr. Yaşar AKÇA Jüri: Jüri: Bu araştırmada, 1998-1999 yılları arasında, Tokat ili ekolojik şartlarında Bilecik, Şebin, Yalova 3 ve 60 TU 1 ceviz çeşitlerinde aşı tutma oranını ve fidan randımanın yükselten değişik uygulamalar denenmiştir. Araştırmada aşı bölgesine oksidasyonu önlemek amacıyla zayıf askorbik asit çözeltisi uygulanmıştır. Fidan randımanını artırmak için, soğuktan koruyucu tedbirler alınmıştır. Birinci dönemde (01 Ağustos 1998) yapılan aşılarda çeşitlere ait ortalama aşı tutma oranları, Bilecik çeşidinde % 91,1 1, Yalova 3 çeşidinde % 96,19 ve 60 TU 1 çeşidinde ise % 94,12 olarak saptanmıştır. İkinci dönemde (15 Ağustos 1998) yapılan aşılarda ise çeşitlere ait ortalama aşı tutma oranları, Bilecik çeşidinde % 72,00, Şebin çeşidinde % 69,31, Yalova 3 çeşidinde % 83,96 ve 60 TU 1 çeşidinde ise % 77,33 olarak bulunmuştur. Askorbik asidin 200 ppm'lik konsantrasyonu birinci dönem aşılarında ortalama % 96,29'luk aşı başarısı sağlamıştır. İkinci dönem aşılarında ise en yüksek aşı başarı oranı 25 ppm konsantrasyonunda % 91,67 olarak saptanmıştır.Soğuktan koruyucu materyallerin aşı sürmesine olan etkileri arasında açıkta ve yüksek plastik tünel altında istatistiki anlamda fark bulunmamıştır. Uygulanmasının kolay olması maliyetinin düşüklüğü ve kolay bulunabilirliği nedeniyle esnek plastik ceviz aşılarında soğuktan koruyucu materyal olarak tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT A RESEARCH ON DETERMINATION OF SOME DIFFERENT APPLIAS INCREASED THE BUD-TAKE AND SAPLING RATIOS IN WALNUT(Juglans regia L.) PATCH BUDDING IN TOKAT ECOLOGICAL CONDITIONS Salih KESKİN Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticultural Science Master Thesis 2000,52 Pages Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Yaşar AKÇA Jury : Assoc. Prof. Dr. Yaşar AKÇA Jury : Jury : This investigation was carried out to determine bud-take success and sapling quality of Bilecik, Şebin, Yalova 3 and 60 TU 1 walnut cultivars budded with patch budding in Tokat ecological conditions in 1998 and 1999. Low concentration of ascorbik acid was used to budding region to prevent occidation. The bud-take success ratios according to varietes at first period (August 1, 1998) were determined as 91.1 1 % in Bilecik, 96.19 % in Yalova 3 and 94.12 % in 60 TU 1. The average bud-take ratios at second period (August 15, 1998) were obtained as 72.00 % in Bilecik, 69.31 % in Şebin, 83.96 % in Yalova 3 and 77.33 % in 60 TU 1. The 200 ppm concentrations of ascorbic acid at first period had given the average bud-take ratio as 96.29 %. The highest bud-take success ratio at second period were obtained from 25 ppm dose of ascorbik acid with 91.67 %. The effect of different matters used to protect frost damage were not found significant as statistically between high plastic tunnel and field conditions. According to other matters, Elastic plastic can be prefer to protect from frost damage in walnut budding studies.