Bir üniversitenin ebelik, hemşirelik ve tıp fakültesi öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rollerine yönelik tutumları ve cinsel tutum ve inançlarının belirlenmesi
Determination of attitudes towards gender roles and sexual attitudes and beliefs of midwifery, nursing and medical faculty students of a university
  1. Tez No: 980516
  2. Yazar: RABİA IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN ŞENTÜRK ERENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel tutumlar, Ebelik, Hemşirelik, Toplumsal cinsiyet, Tıp fakültesi, Sexual attitudes, Midwifery, Nursing, Gender, Faculty of medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, bir üniversitenin Ebelik, Hemşirelik ve Tıp Fakültesi öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsel tutumlarını belirlemeyi amaçlamıştır. 2024–2025 bahar döneminde toplanan veriler, 290 gönüllü öğrenciyle toplanmıştır. Veriler, Tanıtıcı Bilgi Formu, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği (TCRÖ) ve Cinsel Tutum ve İnançlar Ölçeği (CTİÖ) ile toplanmış; analizlerde tanımlayıcı istatistikler ortalama, frekans kullanılmıştır. Shapiro-Wilk testi ile verilerin normal dağılıma uyup uymadığını test edilmiştir. Kruskal-Wallis H testi, bağımsız gruplar t testi ve Pearson/Spearman korelasyon yöntemleri kullanılmıştır. Öğrencilerin TCRÖ puan ortalamaları bölümler arasında anlamlı farklılık göstermemiştir (p>0,05). Ebelik öğrencileri 59, Hemşirelik öğrencileri 56, Tıp Fakültesi öğrencileri 59 puan almıştır. Ancak CTİÖ puanları açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Ebelik öğrencilerinin (medyan=25), hemşirelik öğrencilerinin (medyan=34,5) ve tıp öğrencilerinin (medyan=27) puanlara sahip oldukları belirlenmiştir. Korelasyon analizinde, Ebelik öğrencilerinde anlamlı ilişki saptanmamış (rho=-0,016, p=0,883); Hemşirelik öğrencilerinde orta düzeyde negatif (r=-0,415, p<0,001), Tıp Fakültesi öğrencilerinde ise zayıf düzeyde negatif ilişki (rho=-0,202, p=0,027) belirlenmiştir. Tüm katılımcılar birlikte değerlendirildiğinde TCRÖ ile CTİÖ arasında zayıf, ancak anlamlı negatif ilişki saptanmıştır (rho=-0,259, p<0,001). Sonuç olarak, öğrencilerin toplumsal cinsiyet rolleri konusunda benzer tutumlara sahip oldukları, ancak cinsel tutum ve inançlara yönelik tutumun bölüm bazında farklılık gösterdiği bulunmuştur. Bu durum, sağlık bilimleri öğrencilerinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve cinsel sağlık eğitimlerinin güçlendirilmesi gereğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the attitudes of Midwifery, Nursing, and Medical Faculty students toward gender roles and sexual attitudes and beliefs. Data were collected from 290 voluntary students during the spring semester of the 2024–2025 academic year. The Descriptive Information Form, the Gender Role Attitudes Scale (GRAS), and the Sexual Attitudes and Beliefs Scale (SABS) were used for data collection. Descriptive statistics (mean, frequency) were calculated, and the Shapiro-Wilk test assessed data normality. Kruskal-Wallis H test, independent-samples t-test, and Pearson/Spearman correlation analyses were applied. No significant differences were observed in GRAS scores between faculties (p>0.05), with mean scores of 59 for Midwifery, 56 for Nursing, and 59 for Medical students. In contrast, SABS scores differed significantly across groups (p<0.05), with median scores of 25, 34.5, and 27 for Midwifery, Nursing, and Medical students, respectively. Correlation analyses indicated no significant relationship between GRAS and SABS in Midwifery students (rho=-0.016, p=0.883), a moderate negative correlation in Nursing students (r=-0.415, p<0.001), and a weak negative correlation in Medical students (rho=-0.202, p=0.027). Overall, a weak but significant negative correlation was found between GRAS and SABS scores across all participants (rho=-0.259, p<0.001). These findings suggest that while students share similar attitudes toward gender roles, their sexual attitudes and beliefs differ by faculty. The results underscore the importance of strengthening gender equality and sexual health education within health sciences programs.