Atıksu arıtma tesislerinde kullanılan polielektrolitlerin analiz yöntemlerinin araştırılması ve arıtma yöntemlerinin geliştirilmesi
Investigation of analysis methods of polyelectrolytes used in wastewater treatment facilities and development of purification methods
  1. Tez No: 980517
  2. Yazar: AYSUN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR NUHOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık su arıtma, Elektrooksidasyon, Sentetik polielektrolitler, Spektrofotometri-ultraviyole, Titrasyon, Waste water treatment, Electrooxidation, Synthetic polyelectrolytes, Spectrophotometry-ultraviolet, Titration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, atıksu arıtma tesislerinin çamur susuzlaştırma, yoğunlaştırma ve çökeltme ünitelerinde yaygın olarak kullanılan polielektrolitlerin tayini ve giderim yöntemleri incelenmiştir. Numune hazırlama, seyreltme, filtrasyon ve standart ekleme adımları optimize edilerek, matris etkisinin azaltıldığı, yüksek hassasiyet ve tekrarlanabilirlik sağlayan analiz koşulları geliştirilmiştir. Polielektrolit tayini için UV-Vis spektrofotometri, HPLC ve titrasyon yöntemleri kullanılmış; metot tespit limiti (MDL) ve ölçüm limiti (LOQ) değerleri belirlenmiştir. Farklı konsantrasyonlardaki katyonik ve anyonik polielektrolitlerin maksimum dalga boylarındaki absorbans değerleri ölçülerek kalibrasyon eğrileri oluşturulmuş ve farklı su matrislerinde polielektrolit konsantrasyonlarının belirlenmesinde kullanılmıştır. Atıksu arıtma tesislerinden alınan sentrat suyu numunelerinde kullanılan polielektrolitlerin kalıntı miktarları doğrudan titrasyon yöntemiyle belirlenmiştir. Ayrıca, akrilamid ve poliakrilamid tayini için geliştirilen HPLC yöntemiyle 0,20 ppm gözlenebilme ve 0,68 ppm tayin sınırına ulaşılmıştır. Polielektrolitlerin arıtılması amacıyla UV, sodyum hipoklorit (NaOCl), hidrojen peroksit(H₂O₂), ozon, UV/NaOCl, UV/H₂O₂ ve elektrooksidasyon yöntemleri kullanılmıştır. Tek başına UV veya klor uygulamalarının sınırlı etki gösterdiği, kombinasyon yöntemlerinin ise daha yüksek bozunma verimi sağladığı belirlenmiştir. En yüksek giderim elektrooksidasyon yöntemiyle elde edilmiştir; 20 mA/cm² akım yoğunluğu ve 1 g NaCl destek elektrolit uygulamasında yaklaşık 30 dakikalık işlem sonunda %100'e yakın giderim sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the determination and removal methods of polyelectrolytes commonly used in sludge dewatering, condensation, and sedimentation units of wastewater treatment plants. Sample preparation, dilution, filtration, and standard addition steps were optimized to reduce matrix effects and achieve high sensitivity and reproducibility in the analyses. Polyelectrolyte determination was performed using UV-Vis spectrophotometry, HPLC, and titration methods, and the method detection limit (MDL) and limit of quantification (LOQ) values were established. Calibration curves were constructed by measuring the absorbance values at the maximum wavelengths of cationic and anionic polyelectrolytes at different concentrations and applied for determining polyelectrolyte concentrations in various water matrices. The residual concentrations of commercial polyelectrolytes in centrate samples from wastewater treatment plants were directly determined by titration. Additionally, an HPLC method was developed for acrylamide and polyacrylamide determination, achieving a limit of detection (LOD) of 0.20 ppm and a limit of quantification (LOQ) of 0.68 ppm. For the removal of polyelectrolytes, UV, sodium hypochlorite (NaOCl), hydrogen peroxide(H₂O₂), ozone, UV/NaOCl, UV/H₂O₂, and electrooxidation methods were applied. UV or chlorine alone showed limited efficiency, whereas combination methods exhibited higher degradation performance. The highest removal efficiency was achieved by the electrooxidation method; under a current density of 20 mA/cm² and 1 g NaCl as supporting electrolyte, nearly complete removal was observed after approximately 30 minutes.