Yetişkin bireylerde sürdürülebilir beslenme ve Akdeniz diyetine uyum arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between sustainable nutrition and adherence to the Mediterranean diet in adults
- Tez No: 980520
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz diyeti, Mediterranean diet
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma sürdürülebilir beslenme ile Akdeniz diyetine uyum arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Karabük ilinde yaşayan 18-64 yaş arasındaki 115'i kadın, 112'si erkek olmak üzere toplam 227 birey dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin genel özelliklerini belirlemek amacıyla bir anket formu, beslenme durumlarını tespit etmek için 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kayıt formu uygulanmıştır. Katılımcıların antropometrik olarak değerlendirilmesi amacıyla antropometrik ölçümleri alınmıştır. Akdeniz diyetine uyumunu ölçmek için Akdeniz Diyeti Uyum Ölçeği, sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme davranışlarını belirlemek üzere Sürdürülebilir ve Sağlıklı Beslenme Davranışları Ölçeği kullanılmıştır. Kadınların yaş ortalaması 37±12.26 yıl, erkeklerin ise 40±12.44 yıldır. Katılımcıların Akdeniz Diyetine Uyum Ölçeği toplam puanı ortalamaları 6.4±2.02 olup hem kadınlarda hem de erkeklerde Akdeniz diyetine uyumun düşük olduğu görülmüştür. Katılımcıların Sürdürülebilir ve Sağlıklı Beslenme Davranışları Ölçeği toplam puan ortalamaları 133.6±29.35'dir.“Et tüketiminin azaltılması”alt ölçek puanı kadınlarda erkeklerden daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Katılımcıların Sürdürülebilir ve Sağlıklı Beslenme Davranışları toplam puanı Akdeniz diyetine sıkı uyum gösteren grupta 151.1±25.05 puan ile en yüksek bulunmuştur (p<0.05). Katılımcıların kalite işaretleri (organik ve yöresel), hayvan sağlığı, et tüketiminin azaltılması, sağlıklı ve dengeli beslenme ve düşük yağ alt ölçek toplam puanları Akdeniz diyetine sıkı uyum gösteren grupta daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Akdeniz diyetine uyum ölçeği toplam puanı ile bazı sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme davranışları alt ölçek puanları ile pozitif yönde zayıf bir ilişki olduğu saptanmıştır (p<0.05). Sonuç olarak bu bulgular doğrultusunda Akdeniz diyetinin sürdürülebilir bir beslenme modeli olarak kabul gördüğü bilinerek toplumda Akdeniz diyetine olan farkındalığın artırılarak Akdeniz diyetine uyumun teşvik edilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the relationship between sustainable nutrition and adherence to the Mediterranean diet. A total of 227 individuals (115 women and 112 men), aged 18–64 years and residing in Karabük province, participated. A questionnaire was used to determine participants' general characteristics, a 24-hour dietary recall was applied to assess dietary intake, and anthropometric measurements were taken. The Mediterranean Diet Adherence Scale and the Sustainable and Healthy Eating Behaviors Scale were used for evaluation. The mean age was 37±12.26 years for women and 40±12.44 years for men. The mean total score for adherence to the Mediterranean diet was 6.4±2.02, indicating low adherence in both genders. The mean total score for sustainable and healthy eating behaviors was 133.6±29.35. Women scored significantly higher than men in the“reducing meat consumption”subscale (p<0.05). Participants with high adherence to the Mediterranean diet had the highest total score for sustainable and healthy eating behaviors (151.1±25.05, p<0.05). In this group, subscale scores for quality labels (organic and local), animal health, reduced meat consumption, and healthy and balanced eating were also significantly higher (p<0.05). A weak positive correlation was found between Mediterranean diet adherence and several sustainable eating behavior subscales (p<0.05). In conclusion, these findings suggest that the Mediterranean diet is recognized as a sustainable dietary model, emphasizing the importance of increasing public awareness and encouraging adherence to the Mediterranean diet.