Diy ethics as a form of resistance in punk subculture
Punk alt kültüründe bir direniş biçimi olarak kendin yap etiği
- Tez No: 980559
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA KEMAL KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Felsefe, Müzik, Sociology, Philosophy, Music
- Anahtar Kelimeler: Epistemik cemaat, Gündelik direniş, Kültürel aktivizm, Kültürel kimlik, Siyasi ahlak, Siyasi iktidar, Epistemic community, Everyday resistance, Cultural activism, Cultural identity, Politics ethics, Political power
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
Özet
Bu tez, aktivizm olarak DIY punk alternatif kültürlerinin, topluluklarının ve kimliklerinin üretimini araştırmaktadır. Türkiye'de DIY punk üzerine etnografik bir çalışmaya dayanan tez, kültürel çalışmaların disiplinler arası yaklaşımlarını birleştirmekte ve bütünleştirmektedir. Yorumlama üzerine epistemolojik bir metodoloji kullanan araştırma, katılımcı gözlem, punk etkinlikleri ve gösterileri ve görüşmeler yoluyla DIY punk katılımcılarının öznel gerçekliklerine ve deneyimlerine odaklanmaktadır. Hem bir punk katılımcısı olarak mekânların ve organizasyonların içinde hem de bir yüksek lisans öğrencisi olarak dışarıda konumlanmış bir araştırmacı tarafından yürütülen bu araştırma, 'içeriden/dışarıdan' araştırma duruşu ve öznellikler hakkında metodolojik ve epistemolojik tartışmalar geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is an exploration of DIY as an alternative form of activism in punk culture and the production of punk identities. It is based on ethnographic research on DIY punk in Turkey and integrates interdisciplinary approaches in the field of cultural studies. It focuses on the subjective experiences of participants through punk interviews, participant observation and investigations of punk events and spaces. The thesis has a research stance as both a punk participant and a researcher and examines subjective experiences through epistemological methodology.