Maker Movement's effects on the democratization of design process
Maker Hareketi'nin tasarım sürecinin demokratikleştirilmesine etkileri
- Tez No: 476010
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESER SELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Güzel Sanatlar, Industrial Design, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: DIY (Kendin Yap), Maker Hareketi, kişiselleştirme, toplum, Fab lab, Maker Fuarları, tasarım, tasarım süreci, demokratikleştirme, Do It Yourself (DIY), Maker Movement, customization, making, tools, community, Fab Lab, Maker Faire, design, design process, democratization
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu tez çalışması Maker hareketinin tasarım sürecini nasıl demokratikleştirdiğini, Maker'lar tarafından kullanılan teknoloji ve kullandıkları üretim araçları üzerinden incelemektedir. Maker Hareketi içerisinde farklı sosyo-ekonomik gruplar bir araya gelerek, yeni iş alanları oluşturmakta, üretim araç gereçlerine açık kaynaklardan ulaşarak yeni inovasyonlar ve yeni tasarım sürecinde metotlar gerçekleştirmektedir. Maker hareketinin söylemi, bilgi alış-verişi ve ulaşılabilirliği, tasarım süreci, teknoloji ve üretim araç gereçlerinin kullanımını içerdiğinden politik bir spektrumda anılmaktadır. Bu durum aynı zamanda Maker hareketinin“yeni endüstriyel devrim”(Anderson, 2012) olarak anılmasında da sebep olmuştur. Bu çalışma, bireylerin ve grupların toplumlar içerisinde kendilerini bu harekette nasıl konumlandırdıkları, nasıl iletişim kurdukları ve bilgi alışverişi sağladıkları, Maker hareketinin toplumda nasıl bir değişiklik yarattığı ve bu değişikliğin ekonomik yapıyı nasıl biçimlendirdiği gibi konuları incelemeyi amaçlar. Son olarak, Maker Hareketi'nde önemli rol oynayan üretim araç-gereçleri tasarım süreci kapsamında nasıl demokratikleştirilebilir ve tasarımcıların Maker Hareketi'nin tasarım sürecinin demokratikleşebilmesi için ne gibi rolleri bulunmamaktadır? Bu çalışma üretim, dizayn süreci, içerik paylaşımı, üretim gereçlerine erişilebilirlik ve küçük işletmeler yaratma bağlamında teknoloji ile etkileşimin hümanist etkilerini benimsemeye ve Maker Hareketi'nin geleceğine yönelik vizyona sahip olmaya davet etmektedir. Maker Hareketi ve Maker Toplumu, bu çalışmanın, Maker Hareketi'nin şu anda gerçekleşmesinden, her gün gelişmesinden ve büyümesinden dolayı, halen devam eden bir proje olması sebebiyle, resmi değerlerimize, ahlakımıza ve iletişimimize ışık tutabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how Maker Movement democratizes the design process by focusing on technologies and tools used by Makers. The Maker Movement has formed by people from different social-economic groups gather to create new jobs, innovate by accessing the open source tools of production. The discourse of the Maker Movement is on the political spectrum because of its contents such as knowledge exchange, manufacturing, using technology and tools ushering“the new industrial revolution.”(Anderson, 2012) The study explores questions such as how society involves itself in this movement? How people communicate and transfer their knowledge? How do the effects of Makers Movement effects on society engagement change the economic structure within society? Lastly, how can the new tools for design process in Maker movement be democratized and the roles of designers in this movement? The context of this study invites us to embrace the humanist implications of interaction with technology in the contexts of production, design process, content sharing, accessibility to the tools of production, creating small businesses and access/hack of materials utilized and having a vision towards the future of Maker Movement. Maker Movement and the Maker Community might shine a light on our formal values, ethics, and communication as this study is an ongoing project since the Maker Movement is happening now and is developing and growing every day.