Investigating relationship among pre-service EFL teachers' intercultural communicative competence and foreign language enjoyment toward their willingness to communicate
İngilizce öğretmeni adaylarının kültürlerarası iletişim yeterlikleri ile yabancı dil hazlarının, iletişim kurma istekliliği üzerindeki etkilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 980563
  2. Yazar: SUCİ RAHMAWATİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim Kurma İstekliliği (İKİ), İngilizce Öğretmeni Adayları, İngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Öğrenciler, Kültürlerarası İletişim Yeterlikleri (KİY), Yabancı il Hazzı (YDH), EFL Learners, Foreign Language Enjoyment (FLE), Intercultural Communicative Competence (ICC), Pre-service EFL Teachers, Willingness to Communicate (WTC)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, kültürlerarası iletişim yeterlilikleri (KİY) ve yabancı dil hazzı (YDH) kavramlarının, İngilizce öğretmeni adayları arasında iletişim kurma istekliliğini (İKİ) etkileme kapasitesini araştırmaktır. Çalışma, Türkiye'deki bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 123 İngilizce öğretmeni adayında oluşan bir grupta KİY, YDH ve İKİ arasındaki ilişkileri incelemek üzere tasarlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, üç farklı ölçekten oluşan bir anketle elde edilen nicel veriler ile sekiz katılımcıdan oluşan bir alt grupla yürütülen iki yarı yapılandırılmış görüşmeden elde edilen nitel veriler bütünleştirilerek karma yöntem yaklaşımı benimsenmiştir. Bu çalışma, KİY ile İKİ arasında ve YDH ile İKİ arasında önemli bir korelasyon olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, YDH, öğrencilerin iletişim kurma istekliliğinin (İKİ) bir yordayıcısı olarak tanımlanmıştır. Ek olarak, KİY ile İKİ arasında zayıf ancak anlamlı bir pozitif korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma, İngilizce öğretmeni adaylarının arasında etkili iletişimi kolaylaştırmada KİY ve YDH unsurlarının önemli işlevini vurgular. Çalışma, eğitimsel çıkarımlar ve ileri araştırmalar için önerilerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to investigate the explanatory capacity of Intercultural Communicative Competence (ICC) and Foreign Language Enjoyment (FLE) in influencing Willingness to Communicate (WTC) among ELF students. The study was designed to examine the associations of ICC, FLE and WTC among a group of 123 Pre-service EFL teachers at a state university in Turkey. A mixed-methods approach was utilized to accomplish this, integrating quantitative analysis via three scales of questionnaires with qualitative investigation through two semi-structured interview questions directed at a subset of eight participants. This study identified a substantial correlation between ICC and WTC, as well as between FLE and WTC. Moreover, FLE was identified as a predictor of learners' willingness to communicate (WTC). Additionally, there was a weak but significant positive correlation between ICC and WTC. This research comes to an end by emphasizing the important function of ICC and FLE in facilitating effective communication among Pre-service EFL teachers. The study concluded with a discourse on educational implications and recommendations for further research.