Çeşitli yaprak gübrelerinin buğday ve mısır bitkilerinin gelişme, verim ve NPK kapsamı üzerine etkisi
Effect of various foliage fertilizers on growth, yield and NPK content of wheat and maize crops
- Tez No: 98059
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULREŞİT BROHİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Foliage Fertilizers, spray, wheat, maize
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
I ÖZET ÇEŞİTLİ YAPRAK GÜBRELERİNİN BUĞDAY ve MISIR BİTKİLERİNİN GELİŞME, VERİM ve NPK KAPSAMI ÜZERİNE ETKİSİ Selma ÖZCAN GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ 2000 Danışman: Prof. Dr. A. Reşit BROHI Jüri : Prof. Dr. A. Reşit BROHI :Doç. Dr. Sabri Gökmen :Doç. Dr. M. Rüştü KARAMAN Saksı denemesi, değişik yaprak gübrelerinin (ithal edilen ve yerli üretilen) buğday ve mısır bitkilerinin gelişme, verim ve NPK içerikleri üzerindeki etkilerini görmek için yapılmıştır. Deneme altı tekerrürlü tesadüf parselleri deneme desenine göre yürütülmüştür. Denemede bitki olarak bir buğday genotipi kullanılmış, bitkinin normal gelişmesi için 1 0 kg PaOs/da triple süperfosfat uygulanmıştır. Denemenin konulan şöyledir: Kontrol, Tokat- 1, Tokat-2, Campofort Special B, Campofort Special Zn, Campofort Plus, Campofort Forte, Campofort Special Mn, Tokat-3 ve Campofort Garant K, Yaprak gübreleri buğday bitkisine % 3 konsantrasyonunda iki kez uygulanmıştır. Buğday bitkisinin üç tekeyrürü ekimden yaklaşık 10 hafta sonra hasat edilmiş ve geriye kalan üç tekerrür dane olgunlaşmasından sonra hasat edilmiştir.II İlk hasatm sonuçlarına göre; yaprak gübreleri buğday bitkisinin kuru madde miktarı N, P ve K içerik ve alımı üzerinde önemli etkiye sahiptir. Dane olgunlaşma zamanındaki hasatttan elde edilen sonuçlar buğday bitkisinin kuru madde miktarı, N, P ve K içeriği ve alımım artırdığını göstermiştir. Mısır bitkisi için deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre beş tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede bitki olarak Pioneer-3377 çeşidi kullanılmıştır, Bitkinin normal gelişmesi için 10 kg P205/da triple süperfosfat uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, tüm yaprak gübreleri mısır bitkisinin kuru madde miktarı, NPK içeriği ve alımını önemli derecede artırdığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Yaprak gübresi, püskürtme, buğday, mısır
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT EFFECT OF VARIOUS FOLIAGE FERTILIZERS ON GROWTH, YIELD AND NPK CONTENT OF WHEAT AND MAIZE CROPS Selma ÖZCAN Graduate School of Natural and Applied Science Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Abdülreşit BROHI Jury : Prof.Dr. Abdülreşit BROHI : Assoc. Prof. Dr. Sabri GÖKMEN :Assoc. Prof. Dr. M. Rüştü KARAMAN A pot experiment was carried out to see the effect of different foliage fertilizers (imported and local manufactured) on growth, dry matter yield and NPK content of wheat and maize crops. Trial was conducted on randomized block design with six replications. Wheat variety was used as a test plant, For normal growth of the crop 100 kg P205/ha was applied as; a triple superphosphate. The treatments used are: Control, Tokat-1, Tokat-2, Campofort Special B, Campofort Special Zn, Campofort Plus, Campofort Forte, Campofort Special Mn, Tokat-3 and Campofort Garant K. All the foliage fertilizers were applied two times at 3,0 percent concentration. The replications of wheat crop was harvested after about 1 0 weeks and rest of the three replication were harvested after full grain maturation. According to the results of the first harvest the foliage fertilizers have significant effect on dry matter yield, content and uptake of N, P and K of wheat crop. The results obtained after the harvest of full grain maturation showed that foliage ; fertilizers have significantly increased the dry matter yield, N, P and K content and uptake of wheat crop. For maize crop the trial was conducted on randomized block design with 5 replications. Maize Pioneer-3377 variety was used as a test plant, For normal growth of the plant 100 kg P2O5 /ha was applied as a triple super phosphate. According to the results, the applied all foliage fertilizers have significantly increased the dry matter yield, NPK content and uptake of maize crop in this study.