Total laparoskopik histerektomide kurkumin tedavisinin postoperatif dönemdeki ağrıya ve barsak motilitesine etkisi
Effectiveness of kurkuminoids in controlling postoperative pain following total laparoscopic hysterectomy
- Tez No: 980650
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÜNGÖRDÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Total laparoskopik histerektomi, kurkumin, lipozomal kurkumin, postoperatif ağrı, QoR-15, VAS, Ağrı-postoperatif, Cerrahi-kadın doğum, Minimal invaziv cerrahi işlemler, Total laparoscopic hysterectomy, kurkumin, lipozomal kurkumin, postoperative pain, QoR-15, VAS, Pain-postoperative, Surgery-obs.-gyn., Minimally invasive surgical procedures
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Total laparoskopik histerektomi (TLH) sonrasında ortaya çıkan postoperatif ağrı, erken mobilizasyonu geciktiren, hastanede kalış süresini uzatan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir klinik sorundur. Kurkuminin antiinflamatuvar, analjezik ve antioksidan özellikleri bilinmekle birlikte, lipozomal formunun TLH sonrası iyileşmeye etkisi yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışma, lipozomal kurkuminin TLH geçiren hastalarda postoperatif ağrı, analjezik gereksinimi ve iyileşme kalitesine etkisini değerlendirmeyi amaçlayan prospektif, randomize kontrollü bir klinik araştırmadır. Çalışma, 21 Mart 2025–15 Ocak 2026 tarihleri arasında yürütülmüş olup etik kurul ve T.C. Sağlık Bakanlığı onayları alınmıştır. TLH + salpenjektomi uygulanan, ek cerrahi prosedürlere uygun hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar, bilgisayar destekli blok randomizasyon yöntemiyle lipozomal kurkumin ve plasebo gruplarına ayrılmıştır. Ağrı değerlendirmesi 1., 6., 12. ve 24. saatlerde Vizüel Analog Skala ve Face Pain Index ile yapılmış; iyileşme kalitesi ise taburculuk öncesi QoR-15 ile değerlendirilmiştir. Ek analjezik ihtiyacı, etodolak kullanım sıklığı ve erken postoperatif tolerans parametreleri kaydedilmiştir. İstatistiksel analizde Student-t testi, Mann–Whitney U testi ve ki-kare testleri kullanılmış, p<0.05 anlamlı kabul edilmiştir. Toplam 40 hasta (n=20 kurkumin, n=20 kontrol) çalışmayı tamamlamıştır. Gruplar demografik ve cerrahi özellikler açısından benzerdi. Kurkumin grubunda 24. saat VAS skoru anlamlı olarak daha düşüktü (1.0±0.4 vs 1.8±1.1; p=0.007). QoR-15 puanları kurkumin lehine daha yüksekti (112.4±2.2 vs 105.6±5.8; p<0.001). Ek analjezik ihtiyacı kurkumin grubunda düşük olmakla birlikte anlamlı değildi (p=0.34). Her iki grupta komplikasyon görülmedi. Lipozomal kurkumin, TLH sonrası erken dönemde ağrıyı azaltmakta ve iyileşme kalitesini artırmaktadır. Kısa süreli ve düşük doz kullanımda bile olumlu sonuçlar göstermesi, kurkuminin ERAS protokollerine güvenle eklenebileceğini düşündürmektedir. Daha büyük örneklemlerle desteklenmesi gereken umut verici bir tamamlayıcı tedavi seçeneğidir.
Özet (Çeviri)
Postoperative pain following total laparoscopic hysterectomy (TLH) is a significant clinical problem that delays early mobilization, prolongs hospital stay, and adversely affects quality of life. Although kurkumin is known for its anti-inflammatory, analgesic, and antioxidant properties, the effects of its lipozomal form on postoperative recovery after TLH have not been adequately investigated. This prospective, randomized controlled clinical trial aimed to evaluate the impact of lipozomal kurkumin on postoperative pain, analgesic requirements, and recovery quality in patients undergoing TLH. The study was conducted between March 21, 2025, and January 15, 2026, with approvals obtained from the institutional ethics committee and the Ministry of Health. Patients undergoing TLH with salpingectomy and eligible for additional gynecologic procedures were included. Participants were randomized into lipozomal kurkumin and placebo groups using a computer-assisted block randomization method. Pain was assessed at the 1st, 6th, 12th, and 24th postoperative hours using the Visual Analog Scale and Face Pain Index, while recovery quality was evaluated with the QoR-15 prior to discharge. Additional analgesic use, frequency of etodolac intake, and early postoperative tolerance parameters were recorded. Statistical analyses were performed using Student's t-test, Mann–Whitney U test, and chi-square tests, with significance set at p<0.05. A total of 40 patients (n=20 kurkumin, n=20 control) completed the study. Baseline demographic and surgical characteristics were comparable between groups. The 24-hour VAS score was significantly lower in the kurkumin group (1.0±0.4 vs 1.8±1.1; p=0.007). QoR-15 scores were also higher in the kurkumin group (112.4±2.2 vs 105.6±5.8; p<0.001). Although additional analgesic requirements were lower in the kurkumin group, the difference was not statistically significant (p=0.34). No postoperative complications were observed in either group. Lipozomal kurkumin appears to reduce early postoperative pain and improve recovery quality following TLH. Its favorable effects, even with low-dose and short-term use, suggest that kurkumin may be safely integrated into ERAS protocols. Larger studies are warranted to confirm these promising findings.