Laparoskopik histerektomide pelvik drenaj olarak vajinal cuff'a foley katater yerleştirilmesinin, abdominal dren yerleştirilmesiyle karşılaştırılması
A comparison of two methods of pelvic drainage in laparoscopic hysterectomy: Foley catheter placement in the vaginal cuff versus abdominal drain placement
  1. Tez No: 982181
  2. Yazar: SÜREYYA BETÜL EKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDA ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik histerektomi, dren uygulaması, vajinal dren, posto-peratif komplikasyonlar, pelvik hematom, ağrı, Laparoscopic hysterectomy, drain placement, vaginal drain, postoperative complications, pelvic hematoma, pain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-İ Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Enfekte pelvik hematom, histerektomilerin önemli bir komplikasyonudur. Pelvik drenaj uygulaması, bu komplikasyonların azaltılmasına katkı sağlayabilir. Bu çalışma laparosko-pik histerektomide pelvik drenaj olarak vajinal cuff'a Foley katater yerleştirilmesini, abdominal dren yerleştirilmesiyle karşılaştırarak; iki farklı drenaj yönteminin cerrahi ve postoperatif sonuç-lara etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya 2024–2025 yılları arasında Bezmialem Va-kıf Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde laparoskopik histerektomi yapılan toplam 77 hasta dâhil edildi. Hastalar dren yerleştirme yöntemine göre iki gruba ayrıldı: Vajinal Foley dren yerleştirilen 41 hasta vaka grubunu (Grup 1), abdominal dren yerleştirilen 36 hasta ise kontrol grubunu (Grup 2) oluşturdu. Hastaların yaşı, vücut kitle indeksi (VKİ), kronik hastalıkları, antikoagülan ilaç kullanım öyküsü, geçirilmiş batın cerrahisi, histerektomi endikas-yonu ile ooforektomi veya sentinel lenf nodu diseksiyonu yapılıp yapılmadığı kaydedildi. Grup-lar; ameliyat süresi, preoperatif ve postoperatif hemoglobin düzeyleri ile bu düzeylerin değişimi, postoperatif C-reaktif protein (CRP) düzeyi, transfüzyon ihtiyacı, febril morbidite, pelvik hema-tom, postoperatif komplikasyonlar, postoperatif ağrı skoru, dren çekimi sırasında ağrı skoru, mobilizasyon kısıtlılığı, taburculuk süresi ve cerrahi yara yerinin kozmetik sonuçları açısından karşılaştırıldı. Bulgular: 77 hastanın demografik özellikleri değerlendirildiğinde her iki grup; yaş, VKİ, kronik hastalık varlığı, geçirilmiş abdominal cerrahi sayısı ve antikoagülan ilaç kullanım süresi açısından benzerdi. Vajinal dren grubunda ortalama ameliyat süresi anlamlı şekilde daha kısa izlendi (p=0,034). Postoperatif hemoglobin düzeyi vajinal dren grubunda daha yüksek olup bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,048). Preoperatif/ postoperatif hemoglobin değişimi abdominal dren grubunda daha yüksek bulunmasına rağmen, fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,070). Kan transfüzyon ihtiyacı abdominal dren grubunda daha sık gözlendi (Grup 1: %2,4; Grup 2: %13,9), ancak fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,092). Postoperatif 1. gün CRP düzeyi vajinal dren grubunda daha düşük olmasına rağmen fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,821). Dren çekimi sırasında hissedilen ağrı, vajinal dren grubunda anlamlı olarak daha düşük izlendi (p<0,001). Postoperatif ağrı skoru ve mobilizasyon kısıtlılığı skorları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (postop ağrı skoru: p=0,596; mobilizasyon kısıtlılığı: p=0,793). Grup 1 hastalarının %87,8'i 1. veya 2. postoperatif günde taburcu olurken, Grup 2 hastalarının %58,3'ü bu süre içinde taburcu edildi. Vajinal dren uygulanan hastalar, ab-dominal dren uygulanan hastalara kıyasla anlamlı şekilde daha erken taburcu edildi (p=0,017). Gruplar arasında postoperatif komplikasyon oranları benzerdi (vajinal dren %9,8 vs. abdominal dren %13,9; p=0,726). Her iki grupta da birer hastada (%2,4 ve %2,8) reoperasyon gereksinimi görüldü (p=1,000). Sonuç: Bu prospektif çalışma, laparoskopik histerektomide vajinal Foley dren ile abdo-minal dren uygulamasının cerrahi ve postoperatif sonuçlarını karşılaştırmıştır. Vajinal dren uy-gulaması; ameliyat süresini kısaltması, postoperatif hemoglobin değerinin daha yüksek seyret-mesi, dren çekiminde daha az ağrıya neden olması, taburculuk süresini kısaltması, enfeksiyon riskini artırmaması ve benzer komplikasyon oranlarına sahip olması nedeniyle hasta konforunu ön planda tutan güvenli bir yöntemdir. Bulguların, abdominal dren grubunda daha karmaşık olguların yer almış olmasından etkilenmiş olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Elde edilen veriler, vajinal dren yönteminin minimal invaziv cerrahi prensiplerine uygun, hasta merkezli bir yaklaşım sunduğunu ve klinik uygulamada abdominal dren yerine güçlü bir alternatif olabilece-ğini göstermektedir. Bu sonuçların doğrulanması için daha geniş örneklemli, randomize çalışma-lara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Infected pelvic hematoma is a serious complication of hysterectomies. Pelvic drainage can help reduce complications. This study was conducted to compare the placement of a Foley catheter through vaginal cuff as pelvic drain with the placement of an abdominal drain on laparoscopic hysterectomy and to evaluate the effects of these two different drainage methods on surgical and postoperative outcomes. Materials and Methods: A total of 77 patients who underwent laparoscopic hysterec-tomy between 2024 and 2025 at the Department of Obstetrics and Gynecology, Bezmialem Va-kıf University Hospital, were included in this prospective study. Based on the method of drain placement, the patients were divided into two groups: 41 patients with a vaginal Foley drain formed the case group (Group 1) and 36 patients with an abdominal drain formed the control group (Group 2). The patients' age, body mass index (BMI), chronic comorbidities, history of anticoagulant use, history of prior abdominal surgery, indication for hysterectomy, and whether oophorectomy or sentinel lymph node dissection was performed were recorded. The groups were compared in terms of operative time, preoperative and postoperative hemoglobin levels and their changes, postoperative C-reactive protein (CRP) levels, need for transfusion, febrile mor-bidity, pelvic hematoma, postoperative complications, postoperative pain score, pain score du-ring drain removal, limitation of mobilization, length of hospital stay and cosmetic evaluation of the surgical wound site. Results: Demographic characteristics were similar between the groups in terms of age, BMI, chronic diseases, prior abdominal surgery rates and anticoagulant use. Mean operative time was significantly shorter in the vaginal drain group (p=0.034). Postoperative hemoglobin levels were significantly higher in Group 1 (p=0.048). Although the hemoglobin change in ab-dominal drain group was higher, it was not statistically significant (p=0.070). Blood transfusi-ons were more frequently required in the abdominal drain group (Group 1: 2.4% vs. Group 2: 13.9%), but this was not statistically significant (p=0.092). Although CRP levels on postopera-tive day 1 were lower in the vaginal drain group, the difference was not statistically significant (p=0.821). Pain during drain removal was significantly lower in the vaginal drain group (p<0.001). Other pain-related outcomes and mobilization scores did not differ significantly (postoperative pain score: p=0.596; mobilization limitation: p=0.793). 87.8% of Group 1 pati-ents were discharged on the 1st or 2nd postoperative day, while 58.3% of Group 2 patients we-re discharged during this period. It was found that early discharge was significantly more com-mon in patients who received a vaginal drain compared to those who received an abdominal drain (p=0.017). The rates of postoperative complications were comparable (9.8% vs. 13.9%; p=0.726). Reoperation was required in one patient in each group (2.4% and 2.8%; p=1.000). Conclusion: This prospective study compared the surgical and postoperative outcomes of vaginal Foley drains and abdominal drains after laparoscopic hysterectomy. Vaginal drainage is a safe method that prioritizes patient comfort due to its ability to shorten the duration of sur-gery, maintain higher postoperative hemoglobin levels, cause less pain during drainage removal, shorten the length of hospital stay, not increase the risk of infection and have similar complica-tion rates. It should be noted that the findings may have been influenced by the presence of more complex cases in the abdominal drain group. Based on the data obtained, the vaginal drain met-hod offers a patient-centered approach in line with minimally invasive surgical principles and may be a strong alternative to abdominal drains in clinical practice. Larger, randomized studies are needed to confirm these results.