Total abdominal histerektomide ooferektominin hemoglobin değerleri ve operasyon süresi üzerine etkisi
Total abdominal histerektomide ooferektominin hemoglobin değerleri ve operasyon süresi üzerine etkisi
  1. Tez No: 484902
  2. Yazar: YAVUZ CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AYHAN EKİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Histerektomi, abdominal, ooferektomi, hemoglobin, Hysterectomy, abdominal, oophorectomy, hemoglobin
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Histerektomi kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının sezaryenden sonra en sık icra ettiği ameliyattır. Pek çok endikasyonu olup abdominal, vajinal, laparoskopik ve son zamanlarda robotik histerektomiyi de içeren pek çok teknik ve yaklaşımla çıkarılabilir. Hasta yaşı ve başka pek çok faktöre göre overler ve tüpler uterus ile beraber çıkarılabilir veya bırakılabilir. Anemi ise toplam eritrosit sayısının azalması veya eritrositlerin içindeki hemoglobin miktarının azalması veya her ikisinin birlikte olması sonucu oluşan bir hastalık olup kan hastalıkları içinde en sık görülenidir. Farklı yollarla yapılan histerektomilerde kan kayıpları (Hgb, Hct düşüşü) çalışılmış olmakla birlikte en sık yapılan histerektomi olan abdominal histerektomide ooferektominin kan kaybına etkisi üzerine yapılmış bir çalışma literatürde bulunmamıştır. Aneminin morbidite ve mortaliteye olan etkileri düşünülerek bu çalışmayla konuya aydınlık getirmek amaçlanmıştır. Aynı şekilde cerrahi operasyon süresinin de venöz tromboemboli gibi pek çok komplikasyonla direkt ilişkisi bilinmekte olup hastanın yaşam kalitesine katkısını göz önünde bulundurarak postoperatif taburcu süresiyle birlikte çalışmamıza dahil ettik. Kliniğimizde son 4 yıl boyunca total abdominal histerektomi yapılan vakalar retrospektif olarak incelenmiş ve hastalar iki gruba ayrılmıştır. İlk gruptaki hastaların salpenjektomi yapılarak tubalarının alınıp overlerini bırakılmış, ikinci gruptaki hastaların ise salpingooferektomi yapılarak tuba ve overlerinin alınmış olması göz önünde bulundurulmuştur. Çalışmamızda total abdominal histerektomide overleri bırakmanın postoperatif hemoglobin değerleri üzerinde etkisinin anlamlı, operasyon süresi açısından ise bir fark oluşturmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Hysterectomy is the second most common operation performed by obstetricians and gynecologists after caesarian section. It has many indications an can be performed abdominal, vaginal, laparoscopic and robotic way. Depending on patients age and other factors, ovaries can be removed with uterus or left. Anemis is the most common blood disease. In different ways of hysterectomy, blood losses (Hgb, Hct decrease) are studied. But there is no study in literature including the effect of oophorectomy onto hemoglobine levels in the most common type of hysterectomy; abdominal hysterectomy. Thinking about the effect of anemia to the morbidiy and mortality, the decision of beginning this study are made. The direct relation of surgical duration with venous thromboembolism and such other complicatios are known. Considering the contribution of the patients quaity of life, we added discharging time. In 4 years of time, all of total abdominal hysterectomies in our clinic are analyzed for this retrospective study. In first group; patients had salpigectomy and ovaries are left. In the second group, patients had salpingooophorectomy. In our study, leaving the ovaries during total abdominal hysterectomy has a significant effect of hemoglobine levels bu there is no difference in surgical duration.