Farklı ekim zamanı ve dikim sıklığının bazı önemli sap kereviz (apium graveolens L. var. dulce) çeşitlerinde verim ve kalite üzerine etkisi
Effect of different sowing dates and plant spacings on yield and quality of some celery (apium graveolens L. var. dulce) cultivars
- Tez No: 98069
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİF GEBOLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Celery, cultivar, sowing date, plant spacing
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET FARKLI EKİM ZAMANI VE DİKİM SIKLIĞININ BAZI ÖNEMLİ SAP KEREVİZ (Apium graveolens L. var. dulce ) ÇEŞİTLERİNDE VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ Gül SÖYLEMEZ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2000, 4J sayfa Danışman : Yard.Doç.Dr. Naif GEBOLOĞLU Jüri Prof. Dr. Ercan ÖZZAMBAK/ ' ^/f'^^ Jüri Doç.Dr. Dursun EŞİYOK Jüri Yard.Doç.Dr. Naif GEBOLOĞLU Bu çalışmanın amacı Tokat ekolojik koşullarında farklı ekim zamam ve dikim sıklıklarının sap kereviz (Apium graveolens L. var. dulcey'm bazı agronomik özellikler üzerine olan etkisini belirlemektir. Çalışma 1997-1998 yıllarında Tokat'ta yürütülmüştür. Birinci yılda 19 sap kereviz (Apium graveolens L. var. dulce ) çeşidi kullanılmıştır. 19 çeşit içerisinden seçilen 2 çeşit 1998 yılında 1 Nisan, 1 Mayıs ve 1 Haziran olmak üzere 3 farklı ekim döneminde ve 40,50 ve 60 cm sıra arası ile 20,30 cm sıra üzeri mesafelerde denenmişlerdir. Çalışma tesadüf bloklarında bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre ve 3 tekkerürlü olarak kurulmuştur. 1997 yılı deneme sonucunda Bolivar ve Peto 285 PVP çeşitleri 19 sap kereviz çeşidi içerisinde en üstün performansı göstermişlerdir. Bolivar çeşidi hem 1997 hem de 1998 yılında en iyi verimli ve en üstün kaliteli çeşit olarak bulunmuştur. Sıra üzeri mesafeler verim üzerine sıra arası mesafelerden daha etkili olmuştur. Anahtar Kelimeler : Sap kereviz, çeşit, ekim zamam, dikim sıklığı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF DIFFERENT SOWING DATES AND PLANT SPACINGS ON YIELD AND QUALITY OF SOME CELERY (Apium graveolens L. var. tin Ice )CULTTVARS Gül SÖYLEMEZ Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticulture Masters Thesis 2000, 4/ pages Supervisor : Asst. Prof. Dr. Naif GEBOLO?LU Jury Prof. Dr. Ercan ÖZZAMBAK^ Jury Ass. Prof.Dr. Dursun EŞİYOK Jury Ass. Prof.Dr. Naif GEBOLO?LU The aim of this study was to determine the effects of different plant densities and sowing periods on some agronomic characteristics of celery in Tokat ecological conditions. The study was conducted in 1997 and 1998 in Tokat. Nineteen celery cultivars were used in the first year. Two cultivars which were selected among the 19 cultivars in the first year were sown April 1st, May 1st and June 1st and seedlings were planted in 40, 50, 60 cm row spaced and 20, 30 cm distances between plants in the second year. The study was conducted according to the split-split plots in randomized complete block desing with three replications. According to the findings of the year 1997 Bolivar and Peto 285 PVP were the best among the 19 cultivars.Bolivar had the highest yield (3.55 ton-da“1) and the best quality in 1997 and 1998. The highest yield (4.25 ton.da”) was obtained from 60 cm row spacing - 20 cm plant spacing combination (60x20) in the April 1st sowing. Distance between plants were more effective on yield than row spacing.