Bazı salata çeşitlerinde ekim zamanı ve sıklığının büyüme, gelişme ve verim üzerine etkileri
  1. Tez No: 65665
  2. Yazar: MURAT ÖZGE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DURSUN EŞİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Salata, dikim sıklığı, ekim zamanı, nisbi büyüme oranı, Lettuce, plant spacing, sowing date, relative growth rate
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
1996-1997 yıllarında Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Sebzecilik deneme parsellerinde yapılan bu çalışmada Saladin ve Arapsaçı kıvırcık salata çeşitlerinin farklı yetiştirme dönemleri ve farklı dikim sıklıklarında büyüme, gelişme ve verim açısından en uygun dönem ve sıklıklar araştırılmıştır. Saladin ve Arapsaçı tohumlarının dört farklı tarihinde ekimleri yapılmış daha sonra konteynerlere şaşırtılmışlardır. Dikim büyüklüğüne gelmiş fideler esas yetiştirilme yerlerine 10 farklı dikim sıklığında dikilmişlerdir. Dikimden sonra haşata kadar 15 günlük aralıklarla alman örnek bitkilerin, bitki boyu, gövde boyu, gövde yaş ve kuru ağırlıkları, yaprak yaş ve kuru ağırlıkları, yaprak sayılan belirlenmiştir. Hasatta parseldeki toplam bitki ağırlıkları, ortalama baş ağırlığı, değerlendirilebilir yaprak sayısı, atılan yaprak sayısı, pazarlanamayan bitki sayısı tesbit edilmiştir. Araştırma sonucunda Saladin çeşidi için en uygun bitki. gelişimi ve verim döneminin 3. dikim-hasat (25.02.1997-7.05.1997) dönemi olduğu belirlenmiştir. Arapsaçı çeşidi içinde yine en uygun dönem 3. dikim-hasat (25.02.1997-1.05.1997) dönemi olduğu saptanmıştır. Dikim sıklıkları için bakıldığında her iki çeşitte en yüksek verim 10x10 cm dikim sıklığında belirlenmiştir. Fakat bitki baş ağırlıkları dikkate alındığı zaman en yüksek değerler 25x25 cm'de tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Present studies were carried out at Department of Horticulture, Facultly of Agriculture, Ege Univercity during the year 1996-1997. This research work was aimed to find out suitable sowing date and plant spacing for obtaining profitable production of lettuce cvs. Saladin and Arapsaçı. Seed of cvs. Saladin and Arapsaçı were sown into the trays at four different dates and the seedlings were than shifted to the container.- After attaining suitable size seedlings were transplanted to the field at 1 0 different plant spacings. During growing period plant lenght, stem lenght, leaf number, leaf fresh weight, leaf dry weight, stem fresh weight and stem dry weight were determined. At harvesting time average plant weight, average yield, total leaf number, edible leaf number, marketable plant weight, plant lenght and stem lenght were determined. Results recorded indicated the most suitable date of sowing with plant spacing of i Ox 10 cm for obtaining maximum yield in both cultivars was 25.02.1997 while the best date from harvesting point of view was 1.05.1997 for Arapsaçı and 7.05.1997 for Saladin, respectively. But the highest head weight was found when plant spacing of 25x25 cm was practiced.