Brokkoli üretiminde ekim zamanı bitki sıklığı ve tepe budamasının gelişme ve verim üzerine etkileri
  1. Tez No: 77461
  2. Yazar: ALİ İHSAN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN EŞİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Brokkoli, Ekim zamanı. Dikim sıklığı, Budama, Broccoli, sowing date, plant spacing, pruning
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
V ÖZET BROKKOLİ ÜRETİMİNDE EKİM ZAMANI, BİTKİ SIKLIĞI VE TEPE BUDAMASININ GELİŞME VE VERİM ÜZERİNE ETKİLERİ DÖNMEZ, Ali İhsan Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez yöneticisi: Doç. Dr. Dursun Eşiyok Eylül 1998, 43 sayfa 1997-1998 yıllarında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünün üretim ve araştırma parsellerinde yapılan bu çalışmada XPH 5608 hibrit materyali ile farklı yetiştirme dönemleri, farklı dikim sıklıkları ve tepe budamasının etkileri araştırılmıştır. XPH 560S hibrit çeşidinin tohumları iki farklı tarihte fide yetiştirme tavakrana ekilmiş, 32-33 gün sonra masuralara şaşırtılmıştır. Fidelerin dikiminde 6 farklı dikim sıklığı denenmiştir. Dikimden sonra hasada kadar geçen sürede 15 gün aralıklar ile alınan bitki örneklerinde gövde ve yaprakta olmak üzere yaş ve kuru ağırlıklar belirlenmiştir. Dikimden sonra bitkiler 8-12 yapraklı iken, elle tepe sürgünlerinin koparılması şeklinde tepe budaması yapılmıştır. Araştırma sonucunda, I ekim-dikim zamanında 45X40 dikim sıklığında, II ekim-dikim zamanında ise 45X30 dikim sıklığında en fazla toplam verim elde edilmiştir. Tepe budaması sonucunda, baş büyüklüğü daha küçük ve daha kaliteli başlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT SOWING DATES, PLANT SPACING PRUNING OF APEX ON PLANT GROWT AND YD2LD OF BROCCOLI CULTIVARS DÖNMEZ, Ali îhsan M. Sc. Agricultural Eng Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Dursun EŞİYOK September 1998, 43 pages Present studies were carried out at department of Horticulture, Facultly of Agriculture, Ege University during the year 1997-1998. It was aimed to find out suitable sowing date, plant spacing and effecth of the apex pruning for obtaning profitable production of broccoli. Seed of broccoli were sown into the seed beds at two different dates, and seedlings were transplanted to the field with 6 diffent plant spacings. Plant apexes were prunned when they had 8-12 leaves. During growing period leaf fresh weight, leaf dry weight, stem fresh weight and stem dry weight were determined. Number and weigth of teiminal curds and weigth of lateral shoots were determined. Yield Per plant and per decaar were also determined. Results indicated that spacings with 45X40 cm and 45X30 cm gave the maximum yield for the first and second sowing dates respectively.