Disclosing the gaze: A counter-forensic reading of judicial photography in the Hamidian period
Bakışı ifşa etmek: II. Abdülhamid döneminde adli fotoğrafın karşı-adli bir okuması
  1. Tez No: 980694
  2. Yazar: FUAT DOĞA ERTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH AHMET ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Abdülhamid II, Ermeni sorunu, Kriminal fotoğraf, Politik psikoloji, Abdülhamid II, Armenian question, Criminal photography, Political psychological
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Bu tez karşı-adli bir yaklaşımı psikanaliz ile birleştirerek II. Abdülhamid dönemine ait adli fotoğrafların eleştirel bir okumasını yapmaktadır. Mevcut akademik çalışmalar Hamid albümlerinin görsel temsile sıkı bir düzen getirip fotoğrafik imgeyi kontrol altına alma çabasına fazlaca vurgu yaparken, fotoğraf edimine katılan öznelerin failliğini göz ardı etmektedir. Tez bu yaklaşıma karşı çıkarak, kontrolcü bakışı sekteye uğratan çelişkilerin ve muğlaklıkların altını çizmeyi ve öznenin failliliği öne çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu niyetle, tez 1896'daki Osmanlı Bankası Baskını'nda yaralananların fotoğraflarını içeren albüm ile 1905 yılında Ermeni Devrimci Federasyonu'nun İzmir'de yürüttüğü saldırı planlarını belgeleyen albümü incelemektedir. Bu iki devlet destekli fotoğraf albümünün inşa ettiği adli anlatıları Ermeni Sorunu'nun tetiklediği kolektif travmayı çözmeye yönelik sembolik edimler olarak ele alarak, fotoğrafların seyirciyi fantazmatik bir egemen bakışla nasıl özdeşleştirmeye çalıştığına bakmaktadır. Tez, Lacancı psikanalizdeki“gerçek bakış”kavramını kullanarak bu fantazmatik özdeşleşmenin kırılganlığına vurgu yapmakta ve anlamın sekteye uğradığı anlara odaklanmaktadır. Ayrıca, travmatik gerçek bakışın ifşa olduğu bu anların, öznelerin deneyimlerini anlamlandırmamıza nasıl imkan tanıdığını tartışmaktadır. Bu deneyimleri mercek altına alan tez, kendi rızaları dışında fotoğraf ediminin nesnesi ya da üreticisi olan öznelerin sembolik şiddete maruz kalıp pasif bir konuma itildiğini, ancak buna rağmen devletin kontrolcü bakışına karşı örtük de olsa bir direnç gösterip failliği geri kazanabildiklerini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis offers a critical reading of judicial photography in the Hamidian period by combining a counter-forensic approach with Lacanian psychoanalysis. Current literature often emphasizes the Hamidian albums' efforts to impose order and assert control over the photographic image while overlooking the agency of the subjects involved in the photographic act. Challenging this approach, the thesis aims to highlight the contradictions and ambiguities that disrupt the controlling gaze by foregrounding the subject's agency. To this end, it examines two state-sponsored albums: one containing photographs of those wounded in the Ottoman Bank Raid in 1896, and another documenting the attack plans carried out by the Armenian Revolutionary Federation in İzmir in 1905. Interpreting the forensic narratives constructed by these albums as symbolic acts aimed at resolving the collective trauma triggered by the Armenian Question, the thesis explores how these photographs sought to align the viewer with a fantasmatic, masterful gaze. Drawing on the Lacanian notion of the“Real gaze”, it emphasizes how this fantasmatic identification fails at certain moments. Furthermore, it explores how the ambiguities of the traumatic Real gaze open up possibilities for understanding the experiences of the subjects who participated in the albums. The thesis argues that although these subjects were exposed to symbolic violence by the state, serving either as the object or the producer of photography without full consent, they nonetheless reclaimed their agency through subtle acts of resistance against the state's controlling gaze.