Byzantine diplomacy with the Ottomans: Actors, occasions, and procedures
Bizans'ın Osmanlılar ile diplomasisi: Aktörler, ortamlar ve süreçler
- Tez No: 980714
- Danışmanlar: PROF. DR. NEFİSE NEVRA NECİPOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bizans İmparatorluğu, Osmanlı-Bizans ilişkileri, Byzantine Empire, Ottoman-Byzantium relations
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Bizans İmparatorluğu ile Osmanlıların diplomatik iletişimini anlama girişimi olarak bu tez, ondördüncü ve onbeşinci yüzyıllar boyunca gerçekleşen bu karşılaşmada çeşitli yöntemlerin kullanımı ve rolü hakkında sorular ortaya koymaktadır. Çalışma, dış politikanın tatbiki veçhelerini sunarak Bizans diplomasisinin rolünü birçok zorlu aktörün yer aldığı daha geniş bir sistemde konumlandırmayı hedeflemektedir. Öncelikle Bizans Yunancası ve Osmanlı Türkçesi olmak üzere mevcut anlatı kaynaklarından faydalanarak ve zaman zaman epistolografik kanıtlar, retorik kaynaklar ve resmî belgeler gibi diğer türlerde eserlerle de desteklenen bu çalışma, her diplomatik temas ve mektup alışverişi, siyasi müzakere ve anlaşma akdi dâhil diplomatik iletişim araçları hakkında kapsamlı bir araştırma yapmaktadır. Burada vurgu, Bizans'ın büyüyen Osmanlı gücü karşısında siyasi olarak küçüldüğü bir dönemde inşa edilen diplomatik uygulama türleri üzerinedir. Daha hususi olarak bu tez, bir taraftan Bizans'ın Osmanlı Devleti ile ilgili olarak benimsediği çeşitli diplomatik stratejileri incelemekte, diğer taraftan ise, muhtelif diplomatik ortamlarda temsilci olarak elçilerin rollerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, analiz, herhangi bir elçilikten, siyasi otoritenin veya onun temsilcilerinin mesajlarını taşıyan basit bir haberciye kadar iki siyasi oluşum arasındaki kayıtlı tüm diplomatik iletişimlerin bir listesine dayanmaktadır. Ağlarına, kariyerlerine, konumlarına ve geçmiş deneyimlerine odaklanarak elçi profilinin, sorumlu kişinin seçiminde bazı kendine özgü unsurları ve kalıpları ortaya çıkardığı burada ileri sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
As an attempt to understand the diplomatic communications of the Byzantine Empire with the Ottomans, this thesis poses questions on the use and role of several methods in this encounter during the fourteenth and fifteenth centuries. It aims to situate the role of Byzantine diplomacy in a broader system of diplomatic networks with multiple challenging actors, thus presenting a practical aspect of foreign politics. By making use primarily of the available narrative histories, both in Byzantine Greek and Ottoman Turkish, which are occasionally underpinned by works from other genres such as epistolographic evidence, rhetorical sources, and official documents, it carries out extensive research on each diplomatic contact and the instruments of diplomatic communication including letter exchanges, political negotiations via embassies, and conclusion of treaties. The emphasis here lies on the kinds of diplomatic practice constructed in a period when Byzantium was shrinking politically against the growing Ottoman power. More specifically, the thesis, on the one hand, looks into various diplomatic strategies that Byzantium adopted in relation to the Ottoman state and, on the other hand, seeks to lay down the influential roles of the envoys as agents in several diplomatic occasions. For that purpose, the analysis is based on a list of all the recorded diplomatic communications between the two political entities, ranging from an embassy of any sort to a simple messenger carrying the message of the political authority or its representatives. Focusing on their networks, careers, positions, and backgrounds, it is argued that the profile of envoys reveals some idiosyncratic elements and patterns in the selection of the persons in charge.