Bir şehir diplomasisi örneği olarak İstanbul
Istanbul as an example of city diplomacy
  1. Tez No: 1014902
  2. Yazar: MAİDE GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR YASİN ASAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu diplomasisi, Public diplomacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İstanbul'un şehir diplomasisi bağlamında nasıl bir uluslararası diplomasi merkezi hâline geldiğini, tarihsel süreklilik ile güncel kurumsal ve işlevsel kapasite arasındaki etkileşim üzerinden incelemektedir. Araştırmanın temel sorusu, İstanbul'un resmî başkent statüsüne sahip olmamasına rağmen, sahada görev yapan diplomatik aktörler tarafından hangi dinamikler üzerinden fiilî bir diplomasi merkezi olarak konumlandırıldığıdır. Şehir diplomasisi, bu çalışmada klasik devlet merkezli diplomasi anlayışını ikame eden değil, onu tamamlayan çok katmanlı bir diplomatik pratik olarak ele alınmakta; kamu diplomasisi, paradiplomasi ve yumuşak güç kavramlarıyla ilişkisi tartışılmaktadır. Tezin tarihsel arka planı, İstanbul'un Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri boyunca diplomatik temsil ve müzakere açısından süreklilik arz eden bir merkez olduğunu ortaya koymakta; bu tarihsel birikimin kentin günümüzdeki şehir diplomasisi kapasitesine önemli bir zemin oluşturduğunu göstermektedir. Çalışmanın ampirik bölümünde, nitel araştırma yöntemi benimsenerek İstanbul'da görev yapan dokuz yabancı ülke başkonsolosu ve bir merkezi yönetim temsilcisi ile yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular, İstanbul'un bağlantısallık, küresel erişilebilirlik, organizasyon kapasitesi ile tarihsel ve kültürel sembolik sermaye unsurları üzerinden fiilî bir diplomasi merkezi olarak algılandığını göstermektedir. Trafik ve merkez-yerel koordinasyonu gibi yönetsel zorluklara rağmen, bu unsurlar İstanbul'un diplomatik cazibesini belirleyici ölçüde zayıflatmamaktadır. Sonuç olarak çalışma, İstanbul'un şehir diplomasisinde esnek, hareketli ve çok katmanlı etkileşimlere dayalı hibrit bir model sunduğunu, ayrıca uluslararası arenada tamamlayıcı bir diplomatik güç merkezi olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how Istanbul has emerged as an international diplomatic center within the framework of city diplomacy by focusing on the interaction between historical continuity and contemporary institutional and functional capacities. The main research question of this study is through which dynamics Istanbul is positioned as a de facto diplomatic hub by diplomatic actors operating in the field, despite not having the status of an official capital. City diplomacy is conceptualized not as a substitute for state-centered diplomacy, but as a complementary and multi-layered diplomatic practice, and its relationship with public diplomacy, paradiplomacy, and soft power is discussed. The historical background demonstrates that Istanbul has functioned as a center of diplomatic representation and negotiation from the Byzantine and Ottoman periods through the Republican era, providing a significant foundation for its contemporary city diplomacy capacity. In the empirical component of the study, a qualitative research design was adopted, and semi-structured interviews were conducted with nine foreign consuls general and one representative of the central government serving in Istanbul. The collected data were analyzed using thematic analysis. The findings indicate that Istanbul is perceived as a de facto diplomatic hub due to its global connectivity, accessibility, organizational capacity, and historical and cultural symbolic capital. While governance-related challenges such as traffic congestion and coordination between central and local authorities are noted, these factors do not substantially diminish the city's diplomatic attractiveness. In conclusion, the study argues that Istanbul represents a distinctive hybrid model of city diplomacy, characterized by flexible, mobile, and multi-layered interactions rather than institutional density, thereby functioning as a complementary diplomatic power center in the international arena.