Kurumsal işletme-teknoloji girişimi iş birliklerinin değerlendirilmesi: Kurumsal inovasyon odaklı entegre bir yaklaşım
Investigating established firm–technology venture collaborations: A corporate innovation-based integrated approach
- Tez No: 980733
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR BÜYÜKBALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Açık inovasyon, Kurumsal girişimcilik, Yeni girişim, Open innovation, Corporate entrepreneurship, Startup
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Tez çalışmasının amacı, kurumsal işletmeler ile teknoloji girişimleri arasında gerçekleştirilen iş birliklerinin kurumsal inovasyona katkı sağlayan yönlerini çoklu vaka analizi yöntemiyle ortaya koymaktır. Bu doğrultuda, havacılık, bankacılık ve finans, otomotiv-savunma sanayii ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren dört kurumsal işletme araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve ikincil veri kaynakları aracılığıyla toplanmış, ardından tematik analizler gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, kurumsal işletmeler ile teknoloji girişimleri arasında kurulan iş birliklerinin ürün, süreç, organizasyonel, pazarlama, davranışsal ve stratejik alanlarda kurumsal inovasyonu güçlendirdiğini ortaya koymaktadır. Bu durum, kurumsal işletmelerin rekabet avantajı elde etmelerine katkı sunmaktadır. Ayrıca, iş birliği modelinin, yapısının ve sürecinin uyumlu bir şekilde kurgulanmasının kurumsal inovasyon faaliyetleri üzerinde belirleyici rol oynadığı ortaya konulmaktadır. İş birliğinin kurumsal inovasyon faaliyetleri üzerindeki belirleyici rolü, girişimcilik ekosisteminin özellikleriyle şekillenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to identify, through a multiple case study method, the aspects of collaborations between established firms and technology ventures that contribute to corporate innovation. In this context, the research sample comprises four established firms from the aviation, banking and finance, automotive-defense, and food sectors. The data were collected through semi-structured interviews and secondary sources, followed by thematic analyses. The findings reveal that collaborations between established firms and technology ventures enhance corporate innovation across product, process, organizational, marketing, behavioral, and strategic dimensions. This, in turn, contributes to the competitive advantage of established firms. Furthermore, the study indicates that the alignment of the collaboration model, structure, and process plays a decisive role in shaping innovation-related outcomes. Finally, the decisive role of collaboration in corporate innovation activities is influenced by the characteristics of the entrepreneurial ecosystem.