TZY'de yürütülen sürdürülebilirlik faaliyetlerinin pazarlama araçları kullanımıylatüketici sürdürülebilirlik algısına etkisi
The effect of sustainability activities carried out in SCMon consumer sustainability perception through the use of marketing tools
  1. Tez No: 980734
  2. Yazar: HAKAN EZİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TAHA BİLİŞİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Pazarlama, Tüketim, Sürdürülebilirlik, Çevre, Supply Chain, Marketing, Consumption, Sustainability. Environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Tedarik Zincirinde yürütülen sürdürülebilirlik faaliyetlerinin pazarlama araçları kullanımıyla tüketici sürdürülebilirlik algısına etkisi, bireylerin sorumlu tüketim davranışları, çevresel tutumları, tüketimi sınırlama eğilimleri ve kendi yeterliliklerine verdikleri önem üzerindeki etkisi çok boyutlu olarak incelenmiştir. Hipotezler kapsamında gerçekleştirilen analizler sonucunda, tüm değişken çiftleri arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir. Bu durum, tedarik zinciri sürdürülebilirlik temalı pazarlama iletişimlerinin, bireylerde olumlu tutum ve davranışlara katkı sunduğunu göstermektedir. Elde edilen korelasyon katsayıları düşükten orta düzeye kadar değişmektedir; bu da etki yönünün pozitif ama sınırlı düzeyde olduğunu göstermektedir. En yüksek korelasyon, tedarik zinciri odaklı sürdürülebilirlik algısı ile çevreye duyarlı tutumlar arasında bulunmuştur. Bu bulgu, bireylerin çevreye karşı ilgisinin, sürdürülebilirlik iletişimiyle en fazla tetiklenen tutum alanı olduğunu ortaya koymaktadır. En düşük korelasyonlar,“kendi yeterliliğine önem verme”ile iki farklı sürdürülebilirlik algısı (çevresel, ekonomik) ve tedarik zinciri arasındaki ilişkilerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, the impact of sustainability activities carried out in the Supply Chain on consumer sustainability perception through the use of marketing tools, individuals' responsible consumption behaviors, environmental attitudes, tendency to limit consumption and the importance they give to their own competencies were examined in a multidimensional. As a result of the analyses conducted within the framework of the hypotheses, significant and positive relationships were identified between all pairs of variables. This suggests that sustainability-themed marketing communications contribute to positive attitudes and behaviors in individuals. The correlation coefficients obtained range from low to moderate, indicating that the direction of the effect is positive but limited. The highest correlation was found between supply chain-focused sustainability perceptions and environmentally conscious attitudes. This finding suggests that individuals' concern for the environment is the attitudinal domain most triggered by sustainability communication. The lowest correlations were between“self-sufficiency importance”and two different sustainability perceptions (environmental, economic), and supply chain.