Örgütsel adalet ile sanal kaytarmanın demografik değişkenlerle ilişkisine yönelik bir araştırma
A study on the relationship between organizational justice and virtual detachment with demographic variables
  1. Tez No: 980764
  2. Yazar: BURÇAK VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Sanal Kaytarma, Adaletsizlik, Eşitsizlik, İlişkisel Adalet, İş Ortamı, Verimlilik, Organizational Justice, Cyberloafing, Injustice, Inequality, Relational Justice, Work Environment, Productivity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma,“Örgütsel Adalet İle Sanal Kaytarmanın Demografik Değişkenlerle İlişkisine Yönelik Bir Araştırma”detaylı bir şekilde ele almaktadır. Örgütsel adalet, iş yerindeki haksızlık veya eşitsizlik algısı olarak tanımlanır ve çalışanların iş deneyimlerini belirleyen önemli bir faktördür. Bu araştırma, öncelikle örgütsel adalet algısının oluşumunu ve ilişkisel ile dağıtımsal adalet boyutlarının bu algı üzerindeki etkisini derinlemesine inceler. Araştırmanın temel amacı, örgütsel adalet algısının sanal kaytarma davranışlarına etkisini belirlemektir. Sanal kaytarma davranışları, iş yerinde diğer çalışanlara zarar verme veya işten kaçınma gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir ve işyeri verimliliği ve iş ilişkileri üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bulgular, daha yüksek düzeyde örgütsel adalet algısının, sanal kaytarma davranışlarını azaltıcı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu araştırmanın sonuçları, iş yerlerinde örgütsel adaletin önemini vurgulayarak, yöneticilere çalışanların davranışlarını daha iyi anlama ve yönetme konusunda ipuçları sunar. Ayrıca, iş yerlerindeki uyumu artırmak ve verimliliği optimize etmek için örgütsel adaletin stratejik bir araç olarak kullanılması gerektiğini vurgular. Bu çalışma, iş yerlerindeki çalışan ilişkilerini güçlendirmek ve iş ortamını iyileştirmek için önemli bir kaynak oluşturur.
Özet (Çeviri)
This study examines in detail the“A Study on the Relationship between Organizational Justice and Cyberloafing with Demographic Variables”Organizational justice is defined as the perception of unfairness or inequality in the workplace and is a significant factor determining employees' work experiences. This research primarily examines the formation of organizational justice perceptions and the impact of relational and distributive justice dimensions on this perception. The primary objective of the study is to determine the impact of organizational justice perceptions on cyberloafing behaviors. Cyberloafing behaviors can manifest in various ways, such as harming other employees or avoiding work, and can have negative effects on workplace productivity and work relationships. The findings indicate that a higher perception of organizational justice has a reducing effect on cyberloafing behaviors. The results of this study highlight the importance of organizational justice in the workplace, providing managers with insights into better understanding and managing employee behavior. They also emphasize the need to use organizational justice as a strategic tool to increase harmony and optimize productivity in the workplace. This study provides an important resource for strengthening employee relations and improving the work environment.