Aday din görevlilerinin Diyanet Akademisindeki eğitim deneyimlerinin incelenmesi
An examination of the educational experiences of candidate religious officials in the Diyanet Academy
- Tez No: 980765
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM AŞLAMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, Diyanet Akademisi, aday din görevlisi, Religious education, Diyanet Academy, candidate religious officials
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Toplumun nitelikli din hizmetine yönelik artan ihtiyacı yeni programların geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı personel ihtiyacını, ağırlıklı olarak İmam Hatip liseleri, ilahiyat ön lisans programları, ilahiyat ve İslami ilimler lisans programları ile İLİTAM (İlahiyat Lisans Tamamlama) gibi çeşitli akademik düzeylerdeki eğitim programlarını tamamlamış adaylardan seçmektedir. Ancak uygulanan bu eğitimlerin, din görevlilerinin mesleki yeterliliklerini tam anlamıyla karşılayamadığı ve çeşitli eksiklikler içerdiği görülmektedir. Bu eksiklikleri gidermek amacıyla geçmiş yıllarda farklı hizmet içi eğitim faaliyetleri düzenlenmiş olsa da, bu çabalar çoğu zaman yetersiz kalmıştır. Bu ihtiyaca cevap vermek amacıyla 2022 yılında kurulan Diyanet Akademisi, din görevlilerinin bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirmeye yönelik kapsamlı mesleki eğitim programları yürütmektedir. Akademi, din hizmetlerinin daha nitelikli ve etkili bir şekilde sunulması için gerekli insan kaynağının yetiştirilmesini hedeflemektedir. Bu kapsamda, daha önce hizmet içinde sunulan bazı eğitimler hizmet öncesi sürece taşınmış ve“aday din görevlileri eğitimi”adıyla Diyanet Akademisi bünyesinde yapılandırılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Diyanet Akademisi Başkanlığı tarafından yürütülen aday din görevlisi eğitim programlarının verimliliğini birinci dönem aday din görevlilerinin deneyimleri doğrultusunda incelemektir. Araştırma, Diyanet Akademisi'nin birinci dönem mezunu olan aday din görevlilerinin mesleki eğitim süreçlerine ilişkin deneyimlerini derinlemesine ortaya koymayı hedeflemektedir. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden olgu bilim (fenomenoloji) deseni doğrultusunda yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakat tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışma grubunu, Diyanet Akademisi'nden mezun olup hâlihazırda 4-B sözleşmeli olarak görev yapan 18 din görevlisi oluşturmaktadır. Katılımcılarla gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde elde edilen veriler, betimsel analizine tabi tutularak temalar hâlinde raporlanmıştır. Araştırma bulgularına göre; Diyanet Akademisi'nin eğitim süreci genel olarak katılımcılar tarafından olumlu karşılanmış; özellikle mesleki yeterlik, özgüven ve sahaya hazırlık açısından katkı sağladığı ifade edilmiştir. Ancak müfredat, eğitim süresi, pedagojik yöntemler, fiziki koşullar ve ekonomik destekler bağlamında çeşitli iyileştirmelere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The increasing demand for qualified religious services in society has necessitated the development of new training programs. The Presidency of Religious Affairs (Diyanet İşleri Başkanlığı) primarily meets its personnel needs from candidates who have graduated from various educational programs such as Imam Hatip High Schools, associate degree programs in theology, undergraduate programs in theology and Islamic studies, and the İLİTAM (Theology Completion Program). However, these educational programs have been found to be insufficient in fully meeting the professional competencies required of religious officials and contain various shortcomings. Although several in-service training activities were organized in previous years to address these deficiencies, these efforts often remained inadequate. To respond to this need, the Diyanet Academy was established in 2022, offering comprehensive pre-service professional training programs aimed at enhancing the knowledge, skills, and competencies of religious personnel. The Academy seeks to train qualified human resources to ensure that religious services are delivered more effectively and efficiently. Within this framework, some of the previously in-service training programs have been moved to the pre-service phase and restructured under the title of“Candidate Religious Officials Training”within the Diyanet Academy. The purpose of this study is to examine the effectiveness of the candidate religious officials training programs conducted by the Diyanet Academy based on the experiences of its first-term trainees. The research aims to reveal in depth the professional training experiences of the first-term graduates of the Diyanet Academy. This study was carried out using a qualitative research design, specifically the phenomenological (phenomenology) approach. Data were collected through semi-structured interviews. The study group consisted of 18 religious officials who graduated from the Diyanet Academy and are currently serving under 4-B contractual status. The data obtained from the interviews were subjected to descriptive analysis and reported under thematic categories.According to the findings, the training process of the Diyanet Academy was generally perceived positively by the participants. They emphasized that the program contributed significantly to their professional competence, self-confidence, and readiness for fieldwork. However, it reveals that various improvements are needed in the context of curriculum, education period, pedagogical methods, physical conditions and economic supports.